Snimak ne prikazuje hapšenje Angele Merkel

518
angela-merkel

Brži od svih, nerijetko su korisnici društvenih mreža vijesnici hapšenja svjetskih lidera, pa je tako i vijest da je procesuirana nekadašnja kancelarka Njemačke, Angela Merkel, zavrijedila svoj prostor i pažnju javnosti.

Na Fejsbuku se pojavila objava sa tvrdnjom da je Merkelova uhapšena, a objavu prati I dva kratka isječka u kojima je prikazana dok ulazi u kombi.

Istu objavu su potom i drugi korisnici Fejsbuka podijelili, uz komentar:

“Ipak se pravda kreće, ne baš brzo i učinkovito ali…”

Osim što u video isječku nije prikazana akcija hapšenja, jer Merkelova sasvim slobodno ulazi u neku zgradu, a u povratku, u pratnji obezbjeđenja, ulazi u automobil, pretraga ključnih riječi na internet pretraživaču ne prikazuje rezultate koji dokazuju ovu tvrdnju.

 Takođe ni na njemačkim, niti globalnim portalima i u medijima nema informacije da je procesuirana. S obzirom na značaj Merkelove u političkom životu Njemačke, vijest o njenom hapšenju bi zasigurno bila medijski ispraćena.

Rezultati pretrage skrinšota iz videa pokazuje da je prvi put objavljen 2020. godine. Fotografija iz videa objavljena je prije više od dvije godine na jednom turskom forumu, a korisnik koji je objavio fotografiju navodi da je u pitanju službeni automobil kancelarke Merkel.

Ovoj objavi je prethodio tvit turskog političara koji je video sa Fejsbuka inicijalno objavio 25. aprila 2020, uz komentar:

“Njena država proizvodi automobile poput Mercedesa, Audija, Bmv-a, Volksvagena, Maibaha, Poršea, Opela, ali žena će ići na posao sa dolmusom ako se ne stidi”.

Objava turskog političara bila je povod pisanja i turskog portala Ahval.

“Skromno službeno državno vozilo njemačke kancelarke Angele Merkel skrenulo je pažnju na turske društvene mreže, a neki korisnici upoređivali su ih sa luksuznim konvojima predsjednika Turske ili samo izražavali strahopoštovanje prema ovoj pojaci. Na snimku koji kruži na Tviteru vidi se Merkelova kako izlazi iz zgrade sa dva tjelohranitelja prije nego što je odvezena u sivom Folksvagen, popularnom komercijalnom kombiju njemačkog proizvođača automobila. Član turske opozicione nacionalističke Dobre stranke, Umit Karaca, izgledao je zapanjen kancelarkinom službenom vožnjom”.

Da je video recikliran, te prikazan u pogrešnom kontekstu, potvrdile su i kolege iz Faktografa.

“Drugi snimak objavljena uz status može se pronaći na dva ruska portala (ovdje i ovdje) u vijestima objavljenima u aprilu 2020. godine. Ruski mediji su tada navodili da je to snimak ruskog TV kanala REN TV, a da pokazuje transport kancelarke Merkel blizu njemačkog parlamenta Bundestaga. Ruski mediji su, prema tim izvorima, kombi u koji ulazi Merkel nazvali “koronaautomobilom” jer joj je tokom pandemije koronavirusa omogućio držanje distance od 1,5 metara od vozača”.

Zbog dokaza koji demantuju tvrdnju o hapšenju bivše kancelarske Angele Merkel, objavu na Fejsbuku ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article