Luksemburg i plaćanje: Teorija zavjere o probi za otkazivanje kartica

590

Plaćanje karticom umjesto kešom dio je svakodnevnog života u svim razvijenim zemljama, i većem dijelu Crne Gore i drugih država regiona.

Kartica se provuče, ne nosi se papirni i sitni novac i kupovina je gotova. Ipak, i u ovom, prostom tehnološkom napretku, mnogi nalaze motivaciju za kreiranje teorija zavjere, naročito kad sistem naplate zakaže.

Na društvenim mrežama se dijeli naslov na francuskom jeziku uz propratni tekst:

„Mala proba za ono sto slijedi cijelom svijetu izvrsena je u malom Luksebmurgu, u cijeloj drzavi nije bilo moguce platiti platnom karticom!!!“

U tekstu ispod naslova se jasno vidi da je u pitanju servis plaćanja kompanije Worldline. Prostom pretragom na internetu dolazi se do potvrde da jeste bilo problema sa plaćanjem karticom i podizanja novca.

„Potrošači širom Luksemburga nisu mogli plaćati kreditnim karticama u četvrtak zbog problema u kompaniji Worldline“, navodi se u tekstu RTL Today.

Ipak, ono što je izostavljeno u tvrdnji koja se dijeli na Fejsbuku je da Worldline nije jedini provajder za plaćanje karticama u Luksemburgu. Postoje još najmanje četri takve kompanije: bitFlyer Europe, PingPong Europe, Sogexia i XGD Europe.

Dakle, tačno je da je jedan dio potrošača u Luksemburgu imao problema sa plaćanjem karticom, ali je takođe tačno da postoji još kompanija čije su kartice i naplata funkcionisale neometano toga dana.

Zbog toga ova objava dobija ocjenu manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Zbog tvrdnje da je u pitanju „proba za ono što slijedi cijelom svijetu“, za koju apsolutno nema dokaza, ova objava dobija ocjenu teorija zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

In this article