Snimak ne prikazuje pad aviona u kojem je poginuo Prigožin 

202

Smrt Evgenija Prigožina, osnivača paravojne grupe „Vagner“ u padu aviona danima je bila udarna vijest u svim medijima. Stoga i ne čudi da se na društvenim mrežama krenulo u različita nagađanja i dezinformacije.  

Prigožin je stradao u padu aviona u kojem je bilo 10 osoba, a istrage dodatne istrage su potvrdile da je lider „Vagnera“ među stradalima.  

Nakon što je „Vagner“ pokrenuo svojevrsnu pobunu u Rusiji iz koje se nakon kratkog vremenskog perioda i povukao smrt Prigožina dodatno je postala tema o kojoj se spekuliše.  

Pored brojnih spekulacija zbog čega i kako je stradao Prigožin, na internetu se dijeli i snimak pada aviona za koji se tvrdi da prikazuje pogibiju šefa „Vagnera“.  

„Kod Tverja, u rusiji, srušio se Wagnerov privatni zrakoplov. U njemu je, čini se, bio i Jevgenij Prigožin. S njim je bio i notorni Dmitrij Utkin. Ne znam da li su pali kroz prozor ili su pali zajedno sa zrakoplovom. Neki (pro)ruski izvori tvrde da je zrakoplov srušila ruska protuzračna obrana. No tko zna, izvori govore da je drugi Prigožinov zrakoplov uspješno sletio u moskvu. Odavno je bilo jasno da je Jajoglav potpisao vlastitu smrtnu presudu kad je, u trenutku pobune, čak i putler pobjegao iz moskve, a Prigožin zaustavio svoje trupe 100 km od moskve i izjavio nešto poput: “Ja sam se samo šalio…” U svakom slučaju, kakva god da je Prigožinova sudbina, ispao je iz igre. Doslovno…“, tvrdi se u opisu snimka.  

Između ostalih, kako piše Snopes, snimak je podijelio i Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova.

Ipak, nije riječ o snimku pada aviona u kojem je bio Prigožin. Snopes, ali i DojčeVele objavili su da se radi o videu iz juna, objavljenom skoro dva mjeseca prije nego je Prigožin stradao. 

Biznis insajder tada je objavio isti snimak, navodeći da se radi o ruskoj letjelici koju je tokom pobune oborio upravo „Vagner“.  

Zbog toga, ova objava dobija ocjenu lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article