Tokom mjeseca avgusta redakcija Raskrinkavanja imala je ni više – ni manje nego 12 tekstova na temu klimatskih promjena. Pokušavali smo da damo tačne i naučne dokaze da su one stvarne, da razne teorije zavjere ne piju vodu, ali jedno pitanje ostaje neodgovoreno – zašto je ova tema sada toliko aktuelna? Da li zato što su se ovog ljeta dešavala razna čuda sa vremenom, ili je u pitanju nešto sasvim, sasvim drugo… Kako ne bismo i sami postali teoretičari zavjere, pokušaćemo da pobrojimo šta se to sve pisalo u avgustu na ovu temu. 

Najbrojniji glasovi bili su oni koji govore o klimatskom lockdown-u. Poenta je, valjda, da će nas neko jako moćan zatvoriti i narušavati naša ljudska prava, pod izgovorom užasnog stanja klime na planeti. Taj scenario stavljen je u usta kćerki dežurnog krivca u svijetu teorija zavjere, Klausa Švaba, Nikol. Nikol ni o čemu sličnom nije pričala. Izrael je, takođe, opisan kao prva država koja je taj scenario pretočila u stvarnost. Kao sa Nikol Švab, ni to nije bilo tačno. 

Zatim se nastavilo sa paušalnim ocjenama i tvrdnjama da je nekada bilo toplije nego danas. Sve to kako bi se opovrgnula teza o klimatskim promjenama. Međutim, ta priča je daleko od jednostavne i trebalo bi nam mnogo dana da opišemo šta se sve na tu temu pisalo. Mada, evo makar dva primjera: o temperaturnim razlikama i depopulaciji stanovništva, navodno u režiji UN-a. 

Dosta toga još se moglo pročitati na zadatu temu: od toga da požar na Havajima ima veze sa teorijom zavjere o klimatskim promjenama i, naravno, ponovo Svjetskim ekonomskim forumom i Švabom, do toga da je Štutgart zabijelio usred avgusta, a u stvari se radilo o snimku iz Turske za koji nije bilo moguće utvrditi kada je nastao. U ovoj jednačini neizostavna je mlada aktivistkinja, Greta Tunberg, čije riječi su izvučene iz konteksta, pa je djelovalo kao da je rekla da se svijet spašava spašavanjem banaka. Greta je zapravo rekla da ako ima novca da se spašavaju banke, onda sigurno ima novca i da se spasi svijet. 

Na kraju jedna poslastica i tvrdnja, sada već popularnog, doktora Nestorovića, koji tvrdi da je nevrijeme novo oružje zapada. On je taj komentar dao nakon oluje koja je protunjala Balkanom, a koja je najjače pogodila Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, ali i druge zemlje. Međutim, Nestorovića kopka zašto se oluja najviše sručila baš na Srbiju… Iako to nije tačno… 

Na kraju da se vratimo na početak: dosta teorija, sve imaju zajednički sadržalac, ali jedno pitanje (kao kod Nestorovića) ostaje bez odgovora – zašto baš sad? Da li su teoretičari zavjere ostali bez inspiracije, da li je korona i vakcinacija konačno dosadila, jesu li ljudi gušteri, iluminati i duboka država nestali, možda je posustao QAnon pokret… Vjerovatno nećemo saznati. Mada… Možda i bolje. 

In this article