Jedan od najčešćih narativa vezanih za agresiju Rusije na Ukrajinu je navodno fabrikovnje ukrajinskih žrtava.

Još jedan primjer koji prati taj narativ je video koji se dijeli na Fejsbuku a na kojem vidimo vojnika kako se u mukama udara u glavu, a koji prati opis:

„Propaganda. Ukrajinski vojnik je upravo pretrpio kemijski napad.. srećom snimatelj je bio imun“.

U samom videu se ni u jednom momentu ne tvrdi da je u pitanju vojnik koji je pretrpio hemijski napad.

Ipak, pretragom smo došli do isječka iz videa i cijele pozadine snimanja. Akter videa jeste glumac, Petr Šerekin, što su objanili i fakt-čekeri iz Open Online-a ali video nije namijenjen izmišljanju žrtava, kako se tvrdi na društvenim mrežama. U pitanju je snimanje muzičkog spota što je potvrdio sam glumac.

On je na svom YouTube kanalu podijelio video sa seta u kojem objašnjava da je u pitanju snimanje spota za pjevačicu Anu Khanjinu.

Kako je došlo do tvrdnje da je u ptianju vojnik koji je navodno preživio hemihski napada ostaje nejasno, ipak, jasno je da je ta tvrdnja lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.