Poruku sa prajda od prije pet godina preselili na protest „Ima nas“

831

Protesti pod nazivom „Ima nas“ koji su održani u dva navrata u Pogorici, privukli su veliku pažnju crnogorske javnosti, pa je samim tim bilo neminovno da ova tema dovede do plasiranja dezinformacija.

Naime, 9. novembra na stranici „Njegoš superiorni“ objavljena je fotografija sa opisom „Kako je dobro bilo sinoć“ a na kojoj se vidi grupa građana sa crnogorskim obilježjima. Naravno, aludira se na protest pod nazivom „ima nas“, sa kojeg i potiče fotografija.

Ipak, sporan detalj na istoj jeste parola koju navodno neko od okupljenih drži a na kojoj piše:

 „Moj sin je peder“.

Prvi od dva pomenuta protesta održan je ispred crnogorske skupštine 8. novembra. Među hiljadama okupljenih građana dominirale su crnogorske zastave, bilo je mnogo parola ispisanih na tablama, ali, očigledno, i onih koje su naknadno dodate kroz fotošop.

Do takvog zaključka nedvosmisleno nas dovodi činjenica da slika pomenute parole datira još iz 2017. godine. Naime, sporna poruka istaknuta je prilikom održavanja parade ponosa u Podgorici.

Ovaj natpis privukao je tada mnogo pažnje medija u Crnoj Gori i regionu. U prilog tome govori i članak portala Radiosarajevo.ba.

„Na Povorci je prema procjenama Uprave policije bilo oko 300 učesnika. Među pristalicama našao se stariji muškarac koji je nosio transparent na kome piše “Moj sin je peder”! Pored njega zatekla se i žena sa sličnom porukom“, navodi se u objavi od 23. septembra 2017. godine.

Pomenuta poruka i ranije je zloupotrebljavana kako bi se na društvenim mrežama objavljivalje lažne vijesti i dezinformacije. Više o tome moguće je pročitati u ranije objavljenom članku Raskrinkavanja.

Kada uzmemo u obzir sve ove činjenice, postaje nam jasno da ranije pomenuta poruka nije bila dio protesta „ima nas“, već je riječ o fotomontaži.

Iz tog razloga, objavu sa fejsbuka ocijenili smo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.