logo-szo-lazna-vijest

Znamo da nije uvijek lako naći emotivnog partnera ili partnerku, niti je to nužno želja svakog pojedinca,  pa ni ne čudi što su se korisnici društvenih mreža “pronašli”  u objavama na društvenim mrežama (1, 2, 3, 4, 5, 6) u kojima se navodi sljedeće: 

“Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji biti singl od danas je hendikep” 

Više korisnika društvenih mreža se zapitalo da li, po tom osnovu, onda imaju pravo na penziju pozivajući se na “novu dijagnozu” koju je navodno uspostavila Svjetska zdravstvena organizacija (SZO). 

Objave imaju uglavnom satirični prizvuk, međutim pretraga naslova koji je istaknut na skrinšotu ukazuje da je informacija viralna još od 2017. godine. 

Potekla je od britanskog portala Telegraf.  

I zaista je taj britanski medij objavio krajem oktobra 2016. godine tekst u kojem se tvrdi da SZO planira da objavi novu definiciju neplodnosti.  

Posljedica ove nove definicije bila bi nemogućnost pronalaska seksualnog partnera što bi, navedeno je u tekstu Telegrafa, potencijalno mogla biti smatrano invaliditetom. 

Da je taj britanski mediji prenio netačnu informaciju, a potom je i pogrešno interpretirao, potvrđeno je iz SZO i to reagovanjem na tekst. Dan nakon što je Telegraf objavio članak, SZO je demantovala informaciju o promjeni definicije neplodnosti. 

Istu informaciju SZO je podijelila i na nekadašnjem Tviteru i to komentarom ispod linka do Telegrafovog članka. 

“Naša definicija neplodnosti ostaje ista”.  

Prema aktuelnoj definiciji neplodnosti, Svjetske zdravstvene organizacije je ne klasifikuje je kao “invaliditet”. 

“Bolest reproduktivnog sistema definisana neuspjehom u postizanju kliničke trudnoće nakon 12 mjeseci ili više redovnih, nezaštićenih, seksualnih odnosa”, definicija je neplodnosti koju je uspostavila SZO. 

Dakle, tvrdnja da SZO tretira pojedince bez partnera kao osobe sa invaliditetom je u potpunosti netačna. Iz tog razloga, analizirane objave ocjenjujemo kao lažnu vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article