Društvenim mrežama ponovo kruži fotografija džinovskog konja, za kojeg se tvrdi da je najveći koji je ikada živio. Na fotografiji se zaista može vidjeti impresivna životinja, koja je više nego duplo visočija od ljudi koji stoje oko nje. Objave prate navodi: (1, 2

UPOZNAJTE SAMPSONA!  
Ovo je najveći konj na svijetu, a bio je simbol snage i moći. Rođen u Sjedinjenim Američkim Državama 1850. godine, Sampson je bio hibrid između mlađeg i većeg od dva roditelja. Stojeći na visini od 1,98 metara na grebenu i težak impresivnih 1.524 kilograma, Sampson je bio jedan od najimpresivnijih konja ikada rođenih. 

Ispod fotografije se još navodi da je nastala 1859. godine. 

Sampson je zaista postojao i jeste nosilac Ginisovog rekorda, ali je sigurno izgledao drugačije od onog konja na fotografiji koja je ponovo postala aktuelna. Ona je djelo vještačke inteligencije, nastala uz pomoć programa Midjourney, i o tome je Raskrinkavanje već pisalo. Doduše, prošlog puta smo demantovali tvrdnju da je fotografija nastala u Banatskom okrugu.  

O pravom Sampsonu na sajtu Ginisove knjige rekorda piše:  

“Najviši i najteži dokumentovani konj bio je… Sampson (kasnije preimenovan u Mamut), kojeg je uzgajao Tomas Kliver iz Todington Milsa, Bedfordšir, Velika Britanija. Ovaj konj, oždrebljen 1846, imao je 2,19m 1850. godine, a kasnije je rečeno da je težio 1.524 kg.” 

Pretragom Sampsona može se doći do fotografije masivnog bijelog konja, pored kojeg stoje dva čovjeka, ali nije potvrđeno da se radi upravo o njemu. 

Fotografija kompjuterski generisanog “Sampsona” došla je i do popularnih Fejsbuk stranica u regionu, ispod koje se povela žestoka polemika, a neki od korisnika su ukazali na to da se radi o proizvodu vještačke inteligencije. U međuvremenu, ona je povučena, vjerovatno i jer je autor objave naknadnom provjerom i uz sugestiju komentatora shvatio o čemu se radi.  

Objave u kojima se prikazuje gigantski konj za kojeg se tvrdi da je Sampson i da je najveći na svijetu dobijaju ocjenu – lažna vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article