Turska se suočava sa poplavama u kojima ljudi gube živote. Krajem  novembra cijela zemlja je bila pod ogromnim naletom padavina praćenih vjetrom, što otežava svakodnevni život. Slično je bilo i početkom septembra.  

Na društvenim mrežama se pojavio snimak bujice, za koji se tvrdi da je nastao krajem novembra u Antaliji, a prate ga navodi:  

Antalija Turska 
Ozbiljne poplave u Antaliji, Turska, 26. studenog 2023 
Turska žitnica, Antalija, nije pošteđena klimatskog oružja! 
Projektirana prehrambena kriza dio je plana. 

U pitanju nije klimatsko oružje, već su poplave izazvane klimatskim promjenama. Turski mediji konsultovali su nauku. Profesor Mikdat Kadioglu, šef Odjeljenja za meteorološko inženjerstvo sa Tehničkog univerziteta u Istanbulu kaže:  

“… sistem koji izaziva obilne padavine, koji je počeo sredinom ovog mjeseca (novembra), povratak je na vremenske obrasce Turske od prije pola vijeka… polarni regioni zagrijali su se više od ekvatora zbog globalnog zagrijavanja. Posljedično, topli i hladni frontovi posljednjih godina sve češće prolaze kroz sjeverne regione zemlje.” 

Za razliku od poplava u novembru, ljetos je slika bila potpuno drugačija. Al Džazira piše:  

“Turbulentno vreme uslijedilo je nakon posebno sušnog ljeta… Veći dio Turske pati od dugotrajne suše koju naučnici pripisuju klimatskim promenama i lošem upravljanju vodom.” 

Suša je ljetos zahvatila sjevero-istok zemlje, a javio se i strah od nedostatka vode u Istanbulu. Prema podacima državnog meteorokoškog zavoda, u tom dijelu Turske, zabilježeno je 23% manje padavina od prosjeka, što se takođe dovodi u vezu sa klimatskim promjenama. Tugba Olmez Hanci, takođe sa Tehničkog univerziteta u Istanbulu poručuje:  

“Promjene klime koje doživljavamo, suša ili veoma obilne padavine koje vidimo u različitim godinama, problem su koji se javlja širom sveta…” 

Prema podacima UN-a, Turska trpi žestoke posljedice klimatskih promjena:  

“Osim relativno čestih zemljotresa, Turska je podložna prirodnim katastrofama kao što su poplave, sve veći nedostatak vode u dijelovima zemlje i degradacija zemljišta. Ekonomski gubici od poplava i klizišta kao proporcija BDP-a su istorijski bili među najvišima u Turskoj u poređenju sa drugim zemljama u Evropi… Klizišta i poplave čine 25% i 10% prirodnih katastrofa u Turskoj u posljednjih 25 godina…” 

S obzirom na sve navedeno i podatke koji govore da su poplave u Turskoj rezultat promjena u klimi, teze o “projektovanoj prehrambenoj krizi” i klimatskom oružju u Antaliji  dobijaju ocjenu – teorija zavjere.  

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article