Početkom decembra Crna Gora dobila je prvu fabriku čipsa, koja je otvorena u Tuzima. U planu je proizvodnja flipsa, krompir pirea i pomfrita. Za sada samo je čips na rafovima u marketima širom zemlje, a u planu je distribucija na inostrano tržište.

Otvaranje fabrike obilježile su šale na račun ministra poljoprivrede i potpredsjednika Vlade, Vladimira Jokovića. Ali, sa šalama se nije stalo tu, već su neke Fejsbuk stranice krenule sa nešto grubljim humorom. U jednoj od objava vidi se fotografija kesica čipsa, a na jednoj od njih “naslikan” je list kanabisa. Objavu prati tekst:

Made in Shqipëri

U drugoj objavi na istoj stranici takođe se pominje otvaranje fabrike, uz komentar na albanskom jeziku. Koja je aluzija i zašto se potencira albanski, nije sasvim jasno. Fabrika je otvorena na teritoriji Crne Gore.

Najbitnije od svega je da se u Tuzima ne proizvodi čips sa ukusom kanabisa. Pomenuta fotografija je modifikovana. Originalnu fotografiju je moguće naći u Tviter objavi pokreta URA.

Foto: tw/@pokretura

Ako je suditi po Fejsbuk stranici brenda Montte Chips, u ponudi je šest ukusa: classic, classic ribbed, sweet pepper, chilli pepper, ketchup i grill. Kanabis svakako nije jedan od njih.

U objavi pokreta URA potencira se razvoj Tuzi kao i otvaranje novih radnih mjesta. To i jeste bio fokus opštinske uprave, ali i Vlade. Predsjednik opštine Tuzi, Nik Đeljošaj, kaže da stvaraju podlogu za ostanak mladih.

Osim radnika u samoj fabrici, kojih bi naredne godine trebalo da bude oko 100, benefite od proizvodnje čipsa u Crnoj Gori imaće i proizvođači krompira.

Spornom objavom fokus se sa novog crnogorskog proizvoda pokušava prebaciti na neke teme, koje opterećuju ovo društvo.

Ona dobija ocjenu – lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article