Fudbalska rapsodija u Kataru privodi se kraju. Dok uživamo u majstorijama sportskih virtuoza i brojnim iznenađenjima, FIFA ima pune ruke posla u dijelu disciplinskih kazni. Fudbalski savezi Srbije i Hrvatske kažnjeni su sa 20, odnosno 50 hiljada švajcarskih franaka. Kažnjen je i savez Saudijske Arabije.

Srbija je kažnjena zbog zastave na kojoj je mapa Kosova, sa natpisom “Nema predaje”, a koja je bila okačena u svlačionici “Orlova” uoči meča sa Brazilom. Žalbu je podnio fudbalski savez Kosova. Srpski mediji pristrasno su izvijestili o kaznama:

SRAMNO! FIFA KAZNILA SRBIJU ZBOG TRANSPARENTA O KOSOVU! Hrvatima SIMBOLIČNA kazna zbog brutalnog vrijeđanja Borjana

U tekstu Kurira navodi se da su Hrvati dobili “simboličnu” kaznu, a u stvari ona je više nego duplo veća od one koju je dobio fudbalski savez Srbije. Takođe, navodi se da je odluka FIFA da kazni Srbiju zbog transparenta o Kosovu “sramna”. U obzir treba uzeti da je Kosovo dio FIFA od 2016.

O kaznama na SP u Kataru pisao je i BBC na srpskom. U njihovom naslovu piše:

Svetsko fudbalsko prvenstvo 2022: FIFA kaznila Srbiju zbog zastave “Nema predaje”, kazna i Hrvatskoj zbog traktora

FSS je kažnjen po osnovu člana 11 Disciplinskog kodeksa FIFA, označenog kao: Uvredljivo ponašanje i kršenje principa fer pleja, kao i na osnovu člana 11 Pravilnika za svjetsko prvenstvo, tačka 4 – koja upućuje na Disciplinski kodeks.

Hrvatska će morati da plati 50 hiljada franaka, zbog nedoličnog ponašanja navijača na meču protiv Kanade, u vezi sa članom 16 Disciplinskog kodeksa – Red i bezbjednost na utakmicama. Naime, kanadski golman je Milan Borjan, čuvar mreže Crvene Zvezde, porijeklom Srbin iz Knina. Hrvatski navijači su ga izvrijeđali i provocirali transparentima poput onog na kojem je traktor i ispis “Knin 95”.

Zajedno sa Srbijom i Hrvatskom, kaznu je “popio” i fudbalski savez Saudijske Arabije od 30 hiljada franaka, zbog šest žutih kartona. Ali, ta kazna se u tekstu Kurira ne pominje.

SP u Kataru trebalo bi da bude praznik fudbala i događaj koji spaja. Ali, zategnuti odnosi u regionu kao da ne podliježu tom duhu i samo su se prebacili četiri i po hiljade kilometara južno.  

Tekst Kurira dobija ocjenu – pristrasno izvještavanje.

Ocjenu “Pristrasno izvještavanje” dobija medijski izvještaj za koji se može jasno utvrditi da favorizuje činjenice, stavove i zaključke koji odgovaraju određenom narativu, često ne poštujući pravilo kontaktiranja druge strane kada se radi o tvrdnjama koje su štetne po nečiji ugled, ili koje određene aktera prikazuju u negativnom svjetlu. Jedan od oblika pristrasnog izvještavanja je i selektivno prikazivanje činjenica, gdje se ističu činjenice koje idu u prilog određenoj tezi, dok se činjenice koje je ne potvrđuju tendenciozno izostavljaju.

Edit: 19.12.2022.

Portal Kurir.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article