Ukrajina nije pripremila ordenje za zauzimanje Krima

3184
ordenje-krim-lazna-vijest

Od prvog dana rata u Ukrajini mogli smo da se uvjerimo da se ruska propagandna mašinerija, predvođena medijima bliskim izvršnoj vlasti, beskompromisno stavila na raspolaganje Vladimiru Putinu, trudeći se da svim sredstvima opravda rusku invaziju, predstavljajući je kao “vojnu operaciju” čiji cilj je “denacifikacija Ukrajine”.

Osim pokušaja da se opravda započinjanje rata, ruska propaganda uporno targetira Ukrajinu i njenog predsjednika.

Jedan takav primjer je informacija koja je plasirana na mreži Telegram, a podijeljena je na mnoštvu fejsbuk profila, među kojima su i pojedini sa našeg govornog područja.

“Kako javlja brat Dejan Berić sa ratišta u Ukrajini, Ukrajina je već spremila ordenje za zasluge, za zauzimanje Krima.  Kakve budale”, navodi se u opisu fejsbuk objave u kojoj su podijeljene fotografije navodnih ordena koje će uskoro dobiti ukrajinski vojnici nakon “zauzimanja Krima”.

Ordenje uz koje idu i svjedočanstva koje navodno potpisuje ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, sudeći prema objavi na Telegramu, ukrajinska vojska treba da dobije nakon što uz pomoć NATO-a zauzme poluostrvo Krim, inače teritoriju koju je Rusija anektirala 2014. godine.

Uprkos navedenim tvrdnjama, do sada nije bilo naznaka da Ukrajina planira da povrati Krim, naročito ne putem vojne akcije.

Naime, ukrajinski predsjednik Zelenski nedavno je govorio o Krimu, rekavši da to pitanje treba rješavati diplomatskim putem.

Osim izjave Zelenskog, sumnju na vjerodostojnost ordenja i sertifikata baca i sami sadržaj istih, na šta su ukazali brojni fact-checking sajtovi.

Upravo ruski portal za provjeru činjenica pod nazivom „Stop-fake“, bavio se ovom temom, ukazujući na činjenicu da je vijest o sertifikatima i medaljama lažna.

Da su ordenje i sertifikati za oslobađanje Krima lažni, ukazuje i ukrajinski portal Dialog.

Iznoseći čitav niz činjenica, portal VoxUkraine takođe opovrgava lažne navode o unaprijed pripremljenom ordenju za ukrajinsku vojsku.

Što se tiče izraza „Za zauzimanje Кrima“. Autonomna Republika Кrim je privremeno okupirana teritorija, a ne teritorija Ruske Federacije. U SSSR-u su dodjeljivane medalje sa sličnim imenom (na primjer, “Za zauzimanje Berlina”, “Za zauzimanje Beča”).

Primjetno je i odsustvo potpisa predsjednika ispred njegovih inicijala. Na primjer, u sertifikatu za orden Zlatne zvijezde, koji se dodjeljuje zajedno sa zvanjem Heroja Ukrajine, inicijali predsjednika nose njegov potpis. Potpis predsjednika je i na svesci za medalju „Branilac otadžbine“.

Vrhovni glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine nagrađuje se ne „ordenom“, već „ukazom“. Na primjer, prema Ukazu predsjednika Ukrajine br. 157 (2022).

Pokazatelj falsifikata je i to što je navodni sertifikat odštampan na crno-bijelom štampaču. Originalni dokumenti ove vrste su u obliku guste knjige, u kojoj je naznačen broj predsjedničkog ukaza i stavljen pečat“, navedeno je u objavi.

Kada uzmemo u obzir izjavu ukrajinskog predsjednika, kao i navedeni niz jasno elaboriranih činjenica, jasno se da zaključiti da su unaprijed pripremljeno ordenje i sertifikati zapravo još jedna laž sa potpisom ruske propagande.

Upravo zbog toga, fejsbuk objavu u kojoj su objavljene navedene neistine, ocjenjujemo kao lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article