pametne-burme-epl-dezifnromacija

Tehnološke inovacije uvijek izazivaju veliku pažnju u stvarnom ali i virtuelnom svijetu, pa su često predmet komentarisanja na društvenim mrežama.

Tako je Fejsbuk zapalio još jedan čudan naučni iskorak, koji se doduše, nije desio.

Naime, društvenim mrežama proteklih dana cirkulišu ponovo tvrdnje da je Epl (Apple) na tržište plasirao pametne burme koje prate kretanje supružnika.

„I još bolja stvar, ako se jedan isključi, to drugom odmah bude prijavljeno. Pored toga ove burme imaju opcije prikazivanja broja otkucaja srca i razne druge informacije poput broja pređenih kilometara, količine znoja itd.“ navodi se u objavi.

Tragom poznatih informacija, lako je utvrditi da je priča o ovom „izumu“ počela još prije nekoliko godina na jednom od satiričnih sajtova.

To potvrđuje i Rojters, čiji istraživači nisu pronašli nijedan jedini vjerodostojan novinski izvještaj, saopštenje ili objavu kompanije Epl (Apple) koju su i kontaktirali.

Uzimajući u obzir sve činjenice, može se zaključiti da je satirična veb stranica koja više nije u funkciji napravila pravu pometnju na internetu.

Iako je na dnu stranice pisalo da je njen sadržaj proizvod fikcije, pojedini korisnici Fejsbuka su je shvatili ozbiljno pa je prenošena i komentarisana u različitim vremenskim periodima.

S obzirom na činjenicu da je nastala iz satire, ali da se dijeli kao tačna vijest, objavu da Epl plasira pametne burme koje prate kretanje supružnika, ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Ova objava dobija ocjenu dezinformacija. Ovu ocjenu dobija sadržaj koji u sebi sadrži miks činjenica i netačnih tvrdnji. Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Takođe, objava dobija i ocjenu satira.

Ocjenu „Satira“ dobija medijski sadržaj koji koristi izmišljene vijesti s ciljem satiričnog prikaza stvarnosti. Ovo je primjer medijskog izvještaja koji nije problematičan, ako medij jasno naznači da se radi o satiričnom sadržaju. Cilj uključivanja ove ocjene u metodologiju jeste ukazivanje na ovu vrstu sadržaja u situacijama kada on može napraviti privid da se radi o istinitom medijskom izvještaju i postati potencijalno štetan u slučaju daljeg prenošenja bez provjere i jasne naznake da se radi o satiri. U našoj metodologiji, ovu ocjenu dobija samo sadržaj za koji medij koji je autor istog jasno naglasi da je riječ o satiri.

In this article