Umjetnika lažno predstavili kao sina bivše predsjednice Estonije

2159
predsjednica-estonije

Društvene mreže nisu imune na neprestanu borbu između Istoka i Zapada, a posebno ne na netoleranciju. Manipulativno tumačenje činjenicama koje često poziva i na govor mržnje takođe je česta pojava na Fejsbuku.

“Predsjednik Bjelorusije, po DNOvinarima diktator, sa svojim konzervativnim sinom BEZ EU vrijednosti.
Predsjednica Estonije sa svojim sinom SA EU vrijednostima.

Kolja sine, donesi Kalašnjikov!”

Ove riječi stoje uz dvije, montažom spojene, fotografije. Na lijevoj je predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko sa svojim sinom dok je na desnoj, kako se tvrdi, predsjednica Estonije Kersti Kaljulaid sa sinom koji ,,njeguje EU vrijednosti.” Odnosno, vidi se mušakarac za kog se pretpostavlja da je homoseksualac, jer nosi haljinu.

Objava se ne pojavljuje prvi put.

Fotografije su dostupne na interentu. Predsjednik Bjelorusuje sa sinom uslikan je tokom sastanka sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom tokom Drugog foruma o “Pojasu i putu” pokazuje pretraga.

Druga fotografija, takođe postoji u arhivi, međutim pozadina priče nije kako je pojedini predstavljaju. Iako je nastala za vrijeme mandata, sada bivše predsjednice Estonije Kersti Kaljulaid, na njoj se ne nalazi njen sin već Mik Partinson, aktivista i pjesnik.

Fotografija je nastala na svečanoj dodjeli nagrada za borbu protiv nasilja gdje je Mik Partins dobio priznanje za kampanju na Instagramu čiji je kreator “See Pole Okei” koja se tiče neželjenih poruka koje stižu u inboks žena. S toga je, u znak podrške odabrao ovu odjevnu kombinaciju i to objasnio na svom Fejsbuk profilu.

Ovu objavu ocijenili smo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article