ulcinj-tuca

Za podgrijavanje tenzija nije potrebno mnogo, naročito kada su u žiži medijskih naslova Srbi i Albanci. Na internetu je ponovo “isplivala” tuča koja se dogodila u Ulcinju, uz navode koji su puni dezinformacija.

U naslovu objave piše:

Obračun u Ulcinju: Masovna tuča Srba i Albanaca na plaži

U tekstu iznad objave navodi se da je tuči prethodila svađa u noćnom klubu. U tekstu piše da je jedna osoba ostala bez svijesti.

Interesantno je što se objava na stranici Ekspres Politika pojavila sedmog jula ove godine, dok je link na kojem se može pogledati snimak tuče od 14.01.2018. Pritom, Fejsbuk stranica Ekspres politika je isti snimak objavljivala više puta i godina zaredom: dva puta 2019, 2020, dva puta 2021, kao i osmog juna ove godine.

S obzirom na to da se očigledno radi o recikliranom materijalu, jednostavnom pretragom moguće je doći do informacije da se ta tuča u Ulcinju dogodila 2015, kao i da u njoj nijesu učestvovali Srbi i Albanci, kako se to navodi u spornoj objavi.

Portal Vijesti, kao i Blic i B92 koji su se pozvali na Vijesti, tada su pojasnili:

Dvije grupe mladića sukobile su se na Pristanu u Ulcinju, ali u opštoj tuči, kako saznaju “Vijesti”, nije bilo teže povrijeđenih lica.

Prema saznanjima “Vijesti”, razlog svađe, a potom i fizičkog sukoba, je raniji neraščišćen račun oko djevojke.

Neki portali su objavili da je do tuče došlo na nacionalnoj osnovi, što su u policiji demantovali.

U jednoj grupi sukobljenih mladića bila su četiri mladića sa Kosova, koji žive u Švajcarskoj, a u drugoj tri mještanina, tri različite vjeroispovijesti.

Zbog svega navedenog, ova informacija dobija ocjene lažna vijest i reciklaža.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Ocjenu “recikLAŽA” dobija medijski sadržaj koji iznova koristi već objavljene informacije bez jasne naznake vremenskog perioda na koji se sadržaj odnosi. Tekst se reciklira u određenom trenutku kako bi se manipulisalo zaključcicima konzumenta medijskog sadržaja.

In this article