Video ne prikazuje hapšenje Nensi Pelosi

743

Najčešći način diskreditovanja javnih funkcionera kojem njihovi protivnici pribjegavaju je objavljivanje raznih lažnih vijesti. Tako je trudom dezinformatora predsjednicu Predstavničkog doma američkog kongresa, Nensi Pelosi, završila „iza rešetaka“.

Početkom novembra, korisnici društvenih mreža podijelili su video, uz tvrdnju:

 „Juče uhapšena Nancy Pelosi, počelo je“.

Sa ovom informacijom, „probudili su se“ i dežurni teoretičari zavjera da nas podsjete da visoki zvaničnici imaju osobe koji odmjenjuju u javnom životu, pa je jedan korisnik objavio da je uhapšena dvojnica Pelosi:

„Konačno. Prvo javno hapšenje. Nancy Pelosi jutros ponovo uhapšena. Sada se „hapse“ klovnovi i dvojnici. Originali davno pa-pa“.

U videu je prikazan trenutak kada Pelosi iz garaže ulazi u blindirano auto. U gornjem lijevom uglu je istaknuta oznaka NBC Bej Area, TV stanice iz Kalifornije. Skrinšot jednog od početnih kadrova videa ukazuje na njegov izvor. Naime, rezultati obrnute pretrage fotografija pokazuju da je video zaista objavljen prvobitno na vebsajtu pomenutog tv kanala i to 30. oktobra, a potom je narednog dana objavljen na Dejli Mejlu.

U opisu videa na NBC-u je navedeno da je isti zabilježen dok „Nensi Pelosi napušta dom u San Francisku“:

„Predsjednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi viđena je kako napušta svoj dom u San Francisku u nedjelju. Njen suprug, Pol Pelosi, i dalje se oporavlja nakon napada na njihovu kuću“.

Brojni američki i internacionalni mediji izvijestili su 28. oktobra da je Pol Pelosi, suprug predsjednice Predstavničkog doma, fižički napadnut tokom provale u njihovu kuću u Kaliforniji.

Policija je saopštila da je uhapsila osumnjičenog, koji je prema njihovim navodima upao u kuću Pelosijevih u San Francisku i udarao njenog supruga čekićem, dok ga policajci nisu razoružali. Prema navodima Rojtersa, napadač je tražio Nensi Pelosi koja je u tom trenutku bila u Vašingtonu.

Sporni video koji se dijeli na društvenim mrežama prikazuje Nensi Pelosi nakon povratka u San Francisko i njihov porodični dom, uz ličnu pratnju.

Foks Njuz je objavio informaciju da je Pelosi 30. oktobra posjetila supruga u bolnici, u San Francisku. Upoređivanjem videa koji prikazuje njeno navodno hapšenje ispred kuće i fotografije ispred bolnice može se zaključiti da je Nensi Pelosi nosila istu odjevnu kombinaciju.

Ona se, nakon napada, prvi put obratila javnosti 7. novembra, kada je u intervju za Si En En podijelila informacije o stanju svog supruga.

Informacija o navodnom hapšenju Pelosi podijelili su i korisnici stranog govornog područja, zbog čega je ta tvrdnja bila predmet analize fakt-čeking tima AFP-a koji je kontaktirao potparola Nensi Pelosi, Dru Hamila. Prema navodima AFP-a, Hamil je demantovao vijest o hapšenju predsjednice Predstavničkog doma kongresa, uz objašnjenje da je na videu prikazana Pelosi u pratnji tima za bezbijednost.

Dakle, video zabilježen dok Nensi Pelosi napušta dom uz pojačanu pratnju nakon napada na porodični dom stavljen je u pogrešan kontekst, zbog čega objave na društvenim mrežama ocijenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.