Na društvenim mrežama pojavila se fotografija vojnika pokrivenog snijegom. U pratećem tekstu tvrdi se da se radi o srpskom heroju, koji je po tako ekstremnim uslovima branio svoju zemlju na Košarama. Obrnutom provjerom fotografije dolazi se do zaključka da to nije slučaj.

U objavi gdje se vidi vojnik u snijegu navodi se:

VOJNIK NA KOSARAMA CUVO SVOJU ZEMLJU 1999 GODINE

Identičan narativ plasiran je i prošle godine. Srpski mediji objavili su istu fotografiju, uz prateći tekst:

Opšte je poznato da su borbe za očuvanje granice na Košarama bile veoma teške, a sve je eskaliralo u maju i junu 1999. tokom NATO agresije. Na slici možemo videti vojnika Novicu Spasića kako odmara u rovu, u snegu, dok njegov kolega na smeni čuva granicu. Junački podvizi mladih vojnika sa Košara dugo će se prepričavati. Novica Spasić je samo jedan od heroja koji je pokazao kako se brani država i šta sve mora da se istrpi da bi zemlja bila sačuvana.

Ista fotografija vojnika u snijegu pripisivana je snagama Ukrajine, Indije, pa čak i libanskog Hezbolaha. Ali, baš kao u slučaju Košara, kontekst u koji je fotografija stavljena nije tačan.

Obrnuta pretraga vodi do 2012., kada je ova fotografija objavljena na jednom ruskom forumu.

Kako navodi fekt-čeking portal Stop Fake – fotografija prikazuje ekstremne treninge ruskih specijalnih snaga.

Osim 2012., fotografija se pojavila i godinu kasnije na ruskoj mreži Vkontakte i kanalu “SPECNAZ I VDV”, što je skraćenica za ruske specijalne i vazduhoplovne jedinice.

S obzirom na to da je fotografija korišćena više puta, te da je jasno da na njoj nije vojnik sa Košara, ova objava dobija ocjenu – lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.