Vladika CPC Boris nije bio na protestu sa petokrakom i vilama

845

Crnogorska pravoslavna crkva i njeno sveštenstvo mnogo puta našli su se na meti kako prosrpskih portala u Crnoj Gori, tako i onih u susjednoj Srbiji.

Do sada smo imali priliku da vidimo da se na razne načine, a najčešče fotošopiranjem fotografija targetiraju vjernici CPC, kao i njen mitropolit Mihailo.

Ovoga puta bilo je nešto drugačije, jer se na meti našao Vladika CPC Boris Bojović. Naime, na portalu IN4S objavljena je njegova fotografija sa vilama i petokrakom a istu prati naslov:

„Crirkus ispred Skupštine Crne Gore: Raspop Bojović sa petokrakom?“

Ova fotografija obiluje sumnjivim detaljima, među kojima je i zastava Hrvatske u pozadini.

Autor teksta nije se ogradio u slučaju ove fotografije, već je ustvrdio da je „takozvani episkop NVO CPC nosio petokraku.

Navedeno je i da je fotografija nastala prilikom održavanja drugog protestnog skupa u Podgorici koji je održan pod sloganom „ima nas“.

Link ovoga članka podijeljen je i na fejsbuk stranici „Nikšić ponosni srpski grad“.

Sve sumnje da li je u pitanju autentična fotografija otklonio je i sam Boris Bojović.

Naime, on je demantovao da je uopšte bio na skupu, navodeći da je fotografija na kojoj drži vile i nosi petokraku zapravo fotomontaža.

„Portal ИН4С je sinoć objavio kao i nebrojeno puta do sada neistinu i dezinformaciju uz fotomontažu fotografije na kojoj sam predstavljen sa alatkom vilama i petokrakom na kapi.”

“Nijesam bio na skupu ispred Skupštine jer mislim da predstavnici Crkve i vjerskih zajednica imaju puno načina kako da iskažu svoje mišljenje i ne moraju biti uvijek prisutni na svim skupovima, kazao je Bojović, a prenio Portal Analitika.

Da je riječ o lažnom sadržaju Bojović je nagovjestio i objavom na svom tviter profilu.

Imajući u vidu navedene činjenice, dolazimo do zaključka portal IN4S objavio lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.