Zbog fotografije sa Bogdanom Bogdanovićem djevojci iz Plužina objavili lažnu biografiju

4952

Privatni život sportista oduvijek izaziva veliko zanimanje kako javnosti tako i tabloida koji, u želji da prodaju priče publici, nerijetko napišu neistine ne mareći nanose li nekome štetu.

Košarkaš Atlanta Hoksa, Bogdan Bogdanović, jedna je od najvećih sprotskih zvijezda u Srbiji i cijelom regionu i svaki njegov potez i objava na društvenim mrežama gotovo momentalno nalazi put do portal koji se bave životima poznatih.

Ovoga puta, Bogdanov odmor u Pivi, odakle vodi porijeklo, i njegove objave na društveni mrežama pokrenule su špekulacije o njegovom ljubavnom životu, ali i o životu Ive Blagojević čiji je stori sa zajedničkom fotografijom Bogdanović podijelio na svom Instagramu.

“ODALA IH FOTOGRAFIJA SA LETOVANJA: Ovo je nova devojka Bogdana Bogdanovića!”, objavio je Story.rs.

“Od kada je na vezu sa Olgom Danilović stavio tačku, o svom emotivnom životu Bogdan Bogdanović nije se javno oglašavao. Mnoge devojke pitale su se da li je najpoželjniji košarkaš naše reprezentacije zauzet, a onda je sasvim spontano stigao odgovor na ovo pitanja. Naime, iako je težio da svoj emotivni život sačuva za sebe, fotografija sa letovanja otkrila je ko bi mogla biti nova devojka Bogdana Bogdanovića. Košarkaš koji sada uživa na zasluženom odmoru vreme provodi sa lepom Ivom Blagojević, sa kojom je podelio i fotografiju na “Instagramu”. Njih dvoje uživaju na jezeru Piva, a sa lica ne skidaju široki osmeh. Po prisnom zagrljaju Bogdana i Ive mnogi su zaključili da bi ona mogla biti nova ljubav mladog košarkaša. Ipak, na ovu temu Bogdan se još uvek nije oglasio”, piše Story.

Kako bi ovu temu opet vratio u fokus, Story je sjutradan, 3. avgusta objavio novi tekst naslovljen:

“Slaba na slavne sportiste: Pre Bogdana Bogdanovića Iva je ljubila njega (FOTO)”.

“Atraktivna Iva odrasla je u Nemačkoj, a svoje srpsko poreklo nikada nije zaboravila. Domaćoj javnosti ova lepotica poznata je sa dugogodišnjom vezom sa košarkašem koji je u periodu od 2014. do 2016. igrao za “Crvenu Zvezdu”, Nemcem, Majkom Cirbesom”, navodi se u tekstu Storya.

“Ovde smo se upoznali, na nekom splavu. Bila je Univerzijada 2009, on je došao sa reprezentacijom na takmičenje, a ja sam bila na raspustu. Izašla sam sa drugaricama i sreli smo se, upoznali i na tome se završilo. On se vratio u svoj grad Trier, ja u Keln. Nismo bili u kontaktu, ali posle dve godine smo se opet sreli i evo gde smo danas”, citira Story navodnu izjavu Ive Blagojević za Blic iz 2014. kada se ona navodno  zbog Majka iz Njemačke preselila u Srbiju.

BlicObjektiv, Srpska info i Alo.rs otišli su korak dalje pa su objavili i da je fotografija nastala na Maldivima. 

Nijedna od ovih informacija nije tačna. Iva Blagojević nije odrasla u Njemačkoj već u Plužinama, u Crnoj Gori. Ona je 2009. godine, kada se održavala Univerzijada i kada se navodno upoznala sa Majkom Cirbesom, imala svega 7 godina, tako da je nejasno na koji način su u Storyu zaključili da je u pitanju izjava Ive Blagojević. Fotografija koju je Bogdanović objavio iz Pive, gdje vrijeme provodi sa porodicom i prijateljima, jedna je od mnogih sa mještanima koje je košarkaš ovih dana podijelio na svojim društvenim mrežama, i ona je nastala na porodičnom druženju, što je Raskrinkavanju potvrđeno iz porodice Ive Blagojević iz koje su nam saopštili i da nije bila u vezi ni sa jednim košarkašem, kako to piše Story.

S obzirom na to da je portal Story.rs, na osnovu jedne fotografije “sklopio” cijelu biografiju djevojke iz Plužina, objavljujući netačne podatke o njenim godinama, mjestu odrastanja, ovu objavu ocijenili smo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Objave Blica, portala Alo, Objektiv i Srpska info ocjenjujemo kao dezinformaciju.  

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

___

Edit, 02.09.2021.

Portal Alo objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.