Za urednika Bilda nije upitno postojanje virusa, već je sporan odnos prema djeci

1056

Dežurni teoretičari zavjere na sve načine žele da od društvenih mreža naprave dezinformacionu mašineriju, koja u svakom trenutku može obesmisliti bilo koju pojavu, ma koliko ona opasna bila.

Tako je na  profilu Kraljevic Marko III, objavljen video koji je uzburkao region, a na kojem se kako stoji u opisu materijala, može čuti „bombastična“ izjava urednika Bilda Julijana Rajhelta.

Rajhelt se na video snimku koji je preveden na naš jezik, zaista izvinjava milionima djece u Njemačkoj.

“Molimo vas da nam oprostite, na ovakvoj politici, koja vas je za godinu i po učinila žrtvama nasilja, zanemarivanja, izolovanosti i usamljenosti. Žao mi je zbog ove politike i medijskog izveštavanja, koji je poput otrova izazvao osećanje kao  da ste bili smrtna opasnost za društvo. Vi niste opasnost za društvo, ne verujte ovoj laži. Na nama je da vas zaštitimo”, kaže on u videu.

Novinar je istakao i da smatra da je pogrešno to,  što su nadležni ubjedili mališane da će ubiti svoje bake ukoliko se budu neodgovorno ponašali.

Iako je namjera novinara nedvosmislena, pojedini korisnici Fejsbuka su ovaj medijski nastup interpretirali kao negiranje postojanja koronavirusa, pa se u komentarima moglo pročitati da su i zaposleni u mejnstrim medijima konačno počeli da govore istinu.

Međutim ni novinar, ni Bild nijesu nijednom osporili postojanje koronavirusa, već je ovo samo još jedna kritika tamošnjim vlastima, koje, prema mišljenju tog lista ne vode računa o onima koji su budućnost zemlje.

Naime sve što je novinar izgovorio, objavljeno je u Bildu još krajem maja ove godine, uz zabrinjavajuće podatke da je  od početka pandemije , 152 djece mlađe od 14 godina ubijeno  2020. godine, što je četrdeset više nego u istom periodu 2019.

Bild u istom tekstu upozorava na ono kroz  šta djeca prolaze prvenstveno u izolovanim i zatvorenim prostorijama i malim stanovima, jer zbog nenapuštanja istih, nijedan nastavnik ili trener ne mogu vidjeti tragove nasilja koje bi eventualno prijavili.

Iz tog medija su u više navrata napomenuli da Švedska nikad nije zatvorila svoje škole, apelujući da smatraju da je bolje otvoriti obrazovne ustanove i sportske dvorane nego birališta.

Uzimajući u obzir činjenicu da novinar na snimku nije rekao da je koronavirus izmišljen, već je upozoravao na tretman djece u kovid periodu ovoj objavi dajemo ocjenu Manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.