S pojavom pandemije COVID-19 pojavile su se na društvenim mrežama lažne tvrdnje o tome kako je tu pojavu predvidio francuski astrolog i navodni prorok iz 16. vijeka Nostradamus, ali priča o njegovim proročanstvima tu se nije zaustavila. Neki mediji su otišli korak dalje pa su objavili kako je Nostradamus predvidio novu pošast koja će doći poslije korone u knjizi „Proročanstva“ (Les Prophéties).

Ta navodna predviđanja Nostradamusa  je najprije objavio portal Freshpress, a od njega tekst preuzima portal Ekskluzivno.

 U člancima se navodi:

Tvrdnje u  članku koji obiluje pretpostavkama su neosnovane. Nostradamus u svom djelu često pominje kugu u vezi sa različitim lokacijama, pa i sa pomorskim gradom.  Sve to ipak ni malo ne podsjeća na priču o COVID-19 koju autor konstruiše.

Rojters je baveći se sličnom analizom lažnih objava da je Nostradamus predvidio pojavu korona virusa tim povodom kontaktirao Stefana Gersona, koji je profesor francuskog jezika, francuskih studija i istorije na Njujorškom univerzitetu. Autor je knjige “Nostradamus – kako je opskurni renesansni astrolog postao savremeni prorok propasti”.

“Gerson je rekao Rojtersu: “Treba imati na umu da su se kuge ponavljale u Evropi iz 16. veka, tokom njegovog života. One su bili jedna od muka o kojima je pisao (zaista, u njegovim „Proročanstvima“ ima najmanje 35 referenci na kuge.” piše u tekstu.

Rojters pojašnjava kako im je Gerson kazao da nije iznenađenje što se takve tvrdnje šire dok traje ovaj napad (pandemije COVID-19).

Objavu portala Freshpress ocjenjujemo kao lažnu vijest. Tu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. Objavu portala Ekskluzivno ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti.

Freshpress: Lažna vijest | Ekskluzivno.me: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti