S pojavom pandemije COVID-19 pojavile su se na društvenim mrežama lažne tvrdnje o tome kako je tu pojavu predvidio francuski astrolog i navodni prorok iz 16. vijeka Nostradamus, ali priča o njegovim proročanstvima tu se nije zaustavila. Neki mediji su otišli korak dalje pa su objavili kako je Nostradamus predvidio novu pošast koja će doći poslije korone u knjizi „Proročanstva“ (Les Prophéties).

Ta navodna predviđanja Nostradamusa  je najprije objavio portal Freshpress, a od njega tekst preuzima portal Ekskluzivno.

 U člancima se navodi:

“Čuveni francuski prorok Nostradamus u svojoj knjizi Les Prophéties zapisao je sve svoje vizije, a zbirka je objavljena 1555. godine. Jedan odlomak iz knjige opisom bi se mogao odnositi na korona virus, no tamo se navodi da će “velika kuga” koja će se proširiti svijetom nastati u pomorskom gradu. Vuhan, gde je prvi put otkriven visus korone, nije primorski grad i prilično je udaljen od mora. Ipak, ne treba izostaviti činjenicu da se COVID-19 prvi put pojavio na tržnici morskih plodova koje Kinezi konzumiraju vrlo često. Nije strano ni da se Nostradamusovo ime mnogo puta zloupotrebljavalo u svrhe profita i marketinga, ali činjenica da originalni prijevod navodi kako širenje epidemije kreće iz pomorskog grada, mnoge je navelo na pitanje – sprema li nam se tek nešto novo što je veliki prorok uspio previdjeti?”

Tvrdnje u  članku koji obiluje pretpostavkama su neosnovane. Nostradamus u svom djelu često pominje kugu u vezi sa različitim lokacijama, pa i sa pomorskim gradom.  Sve to ipak ni malo ne podsjeća na priču o COVID-19 koju autor konstruiše.

Rojters je baveći se sličnom analizom lažnih objava da je Nostradamus predvidio pojavu korona virusa tim povodom kontaktirao Stefana Gersona, koji je profesor francuskog jezika, francuskih studija i istorije na Njujorškom univerzitetu. Autor je knjige “Nostradamus – kako je opskurni renesansni astrolog postao savremeni prorok propasti”.

“Gerson je rekao Rojtersu: “Treba imati na umu da su se kuge ponavljale u Evropi iz 16. veka, tokom njegovog života. One su bili jedna od muka o kojima je pisao (zaista, u njegovim „Proročanstvima“ ima najmanje 35 referenci na kuge.” piše u tekstu.

Rojters pojašnjava kako im je Gerson kazao da nije iznenađenje što se takve tvrdnje šire dok traje ovaj napad (pandemije COVID-19).

“Nema ništa iznenađujuće u ponovnom pojavljivanju tako lažnih nostradamskih proročanstava usljed katastrofe. Ista stvar se događa već više od 400 godina, izmišljena ili izmijenjena predviđanja, opremljena aurom Nostradamusa, povremeno se pojavljuju, dio su ekonomije falsifikovanja, cirkulacije masovnih medija i čežnje za redom i dizajnom svaki put kada nepredviđeni događaj prijeti našem materijalnom blagostanju i našem konceptualnom okviru ” prenosi Rojters stav svog sagovornika.

Objavu portala Freshpress ocjenjujemo kao lažnu vijest. Tu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. Objavu portala Ekskluzivno ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti.

Freshpress: Lažna vijest | Ekskluzivno.me: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti