Društvene mreže su tokom pandemije koronavirusa, opasno žarište lažnih vijesti i dezinformacija.

Lažna vijest da je Elisa Granato, volonterka koja je primila testnu vakcinu za Covid-19 preminula, obišla je društvenu mrežu Facebook stigavši i do našeg govornog područja.

Naše kolege sa portala Raskrinkavanje.ba pisale su o tome da se ova dezinformacija na našem jeziku našla prvo na srbijanskoj Facebook stranici Danak u krvi u Srbiji i portalu Informer.

Objava se prije toga pojavila na anonimnim portalima na engleskom jeziku.

Granato je na svom demantovala objave o svojoj smrti i pored njenog imena sada na Twitteru stoji – 100% živa.

Ništa kao buđenje uz lažni članak o svojoj smrti… Dobro sam. Molim vas nemojte dijeliti ovaj članak, ne želimo da im dajemo pažnju / klikove. Evo vam slatki mačić umjesto toga!

Kako saznaju naše bosanske kolege Elisa Granato jeste volonterka za testiranje vakcine protiv COVID-19. Tim doktora iz Oksforda počeo je na pripremanju vakcine u januaru 2020. godine, a pokusni period je počeo u aprilu. Volonter/ka ove studije može postati bilo koja osoba iz Velike Britanije koja je zdrava, kako je navedeno na zvaničnoj stranici. Ovo kliničko ispitivanje funkcioniše na način da polovina volontera dobiju testnu vakcinu protiv COVID-19, dok druga polovina dobija vakcinu za meningitis. Granato je u razgovoru za BBC izjavila da se priključila studiji jer i sama naučnica, pa je željela pomoći naučnom procesu. 

“Naravno, moramo odraditi testiranje i dobiti podatke od ljudi. Moramo pokazati da zapravo djeluje i zaustavlja ljude da se zaraze koronavirusom prije upotrebe vakcine u široj populaciji.”

Objave sa društvenih mreža koje su prenijele ovu netačnu informaciju ocjenjujemo kao lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest