Lažne vijesti o smrti doktorke: Topčić nije “stradala od vakcine”

1731

Manipulatori i dezinformatori, kada je u pitanju vakcina protiv Covida 19, očigledno ne prezaju ni od čega.

Nakon brojnih neistina o vakcini, njenoj štetnosti, dezinformatori su ovoga puta otišli korak dalje – “sahranili” su živu osobu uz tvrdnje da je preminula od posljedica vakcinisanja.

Da je u pitanju lažna vijest potvrdila je dr Blaženka Topčić – lično.

“Radi se o fake newsu i nema veze sa cijepljenjem protiv Covida-19. Rutinski zahvat se nažalost lažno prezentira preko portala i smatram da je za svaku osudu”, odgovorila je Topčić kolegama iz Faktografa.

Kako je objavio Faktograf, iz bolnice u Šibeniku su im kazali, kako, zbog zaštite podatka i Zakona o zaštiti pacijenata, nijesu u mogućnosti dati detaljan odgovor zbog čega je Topčić došla u bolnicu.

“Ovim putem možemo opovrgnuti neistinite navode u predmetnoj objavi koje se odnose na cjepivo i nuspojave za koje nemamo nikakva saznanja”, odgovorili su iz bolnice.

I iz hrvatskog Ministarstva zdravstva su kazali da se društvenim mrežama širi netačna informacija i najavili da će detaljniji odgovor poslati naknadno.

Ova objava dobija ocjenu lažna vijest. Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest