Kako pandemija koronavirusa napreduje, tako se u talasima ponavljaju različite neistine i spekulacije o bolesti, porijeklu virusa, i lijekovima za Covid-19.

Lažne vijesti i dezinformacije na temu pronalaska lijeka koji će stati na kraj pandemiji koronavirusa ne prestaju da se šire preko medija i društvenih mreža.

Fejsbukom se, sa ciljem manipulacije korisnika društvenih mreža, dijeli video snimak iz emisije sa radija Quebec, uz opis:

U videu, voditelj programa, Alexis Cossette-Trudel, govori o nedavnom izlječenju Donalda Trampa od Covida-19 i tome kako je lijek pronađen, ali niko ne želi da nam kaže.

U ovom videu koji je tema radio emisije, a koji je objavljen i na Twitteru 7. oktobra, Tramp je pohvalio efekte koktela s antitijelima Regeneron koji je dobio prije nego što je primljen 2. oktobra u Nacionalni vojno-medicinski centar “Walter Reed” na trodnevni boravak. Regeneron koji je Tramp nazvao lijekom je zapravo ime kompanije koja proizvodi koktel koji je Tramp primio.

Portal za provjeru činjenica FactCheck je pisao da je Trump  priznao svoju jedinstvenu poziciju predsjednika da prima istražne lijekove koji su nedostupni gotovo svim ostalim Amerikancima.

Portal za provjeru činjenica FactCheck.org piše:

Autor i voditelj emisije na radio Quebec dalje interpretira Trampa:

FactCheck objašnjava da kompanije nisu dale takve optimistične brojke.

I portal za provjeru činjenica Snopes baveći se ovim slučajem objašnjava:

Naučnici tvrde da je jedini način da se stane na kraj virusu korona – vakcina. Kako saopštavaju iz Svjetske zdravstvene organizacije, trenutno je u razvoju više od 100 kandidata za vakcinu protiv COVID-19, od kojih je nekoliko u fazi ispitivanja na ljudima. SZO u saradnji sa naučnicima, poslovnim i globalnim zdravstvenim organizacijama putem ACT akceleratora ubrzava odgovor na pandemiju.

Fejsbuk je nedavno banovao sadržaj ovog alternativnog radio servisa, zbog širenja lažnih vijesti i QAnon  teorija kao i teorija zavjere o koronavirusu.

S obzirom na to da se u Fejsbuk objavi tvrdi da je lijek za koronavirus pronađen, što nije tačno, ovaj slučaj ocjenjujemo kao lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest