Kako pandemija koronavirusa napreduje, tako se u talasima ponavljaju različite neistine i spekulacije o bolesti, porijeklu virusa, i lijekovima za Covid-19.

Lažne vijesti i dezinformacije na temu pronalaska lijeka koji će stati na kraj pandemiji koronavirusa ne prestaju da se šire preko medija i društvenih mreža.

Fejsbukom se, sa ciljem manipulacije korisnika društvenih mreža, dijeli video snimak iz emisije sa radija Quebec, uz opis:

Video koji brišu: “Lek REGENERON deluje momentalno a sigurno za 24-48h. Bice ga u svim bolnicama, a stari ljudi ce ga dobijati dzabe”- izjava Trumpa nakon bolesti! NE TREBA NAM VAKCINA!

U videu, voditelj programa, Alexis Cossette-Trudel, govori o nedavnom izlječenju Donalda Trampa od Covida-19 i tome kako je lijek pronađen, ali niko ne želi da nam kaže.

Pričaćemo večeras o fantastičnoj vijesti koju ste možda vidjeli, ali bih bio iznenađen da ste je vidjeli na televiziji jer se radi o apsolutno fantastičnim vijestima. Ovo je možda najlepši dan u analima čovječanstva. Predsjednik Tramp objavljuje cijelom čovječanstvu da je lijek za liječenje kovida spreman… stigao je. Ova značajna vijest je ignorisana u medijima.

…tretman protiv kovida postoji. Normalno, jedna ovakva objava je trebala da bude na svim naslovnim stranama u svijetu. Ali kad znamo da mondijalisti kontrolišu novine… video predsjednika Trampa je miniran… i pokušavaju da miniraju reelekciju predsjednika Trampa. Lijek koji je najavljen regeneriše, liječi od kovida skoro momentalno, to nije nešto što traje nedelju dana…Liječi trenutno, od 24 do 48 sati.. nešto tako.

U ovom videu koji je tema radio emisije, a koji je objavljen i na Twitteru 7. oktobra, Tramp je pohvalio efekte koktela s antitijelima Regeneron koji je dobio prije nego što je primljen 2. oktobra u Nacionalni vojno-medicinski centar “Walter Reed” na trodnevni boravak. Regeneron koji je Tramp nazvao lijekom je zapravo ime kompanije koja proizvodi koktel koji je Tramp primio.

Portal za provjeru činjenica FactCheck je pisao da je Trump  priznao svoju jedinstvenu poziciju predsjednika da prima istražne lijekove koji su nedostupni gotovo svim ostalim Amerikancima.

Prema vijestima STAT-a, u vrijeme kad je Trump dobijao dozu koktela Regeneron, manje od 10 pacijenata dobijalo je koktel izvan ispitivanja.

Portal za provjeru činjenica FactCheck.org piše:

Regeneron je najavio podnošenje prijave za REGN-COV2, svoj koktel s dvostrukim antitijelima, nekoliko sati nakon što je Trumpov video sletio na Twitter 7. oktobra. Eli Lilly najavio je prijavu za svoj lijek na bazi jednog antitijela ranije istog dana; kompanija je rekla da očekuje da će se prijaviti za EUA (Emergency Use Authorization – dozvolu za hirnu upotrebu) za svoju kombinaciju antitijela u novembru, “do registracije za kliničko ispitivanje, nakon što se sakupe dodatni podaci o sigurnosti i proizvedu dovoljne zalihe.”

Predsjednik ne bi trebao biti uključen u to da li FDA izdaje EUA, jer bi ta odluka trebala biti na znanstvenicima iz agencije.

Autor i voditelj emisije na radio Quebec dalje interpretira Trampa:

Ima stotine hiljada doza koje su spremne, ako ste bolesni u bolnici imaćete je besplatno, ako ste starija osoba dobićete je besplatno.

Tramp je sigurno znao da ako izbaci neki lijek na bazi klorokina, to bi odmah bilo kontestovano od strane eksperata itd. Svima je priredio iznenađenje kojem se niko nije nadao i koji reaguje momentalno. To nije samo terapeutski tretman, to je lijek protiv kovida.

FactCheck objašnjava da kompanije nisu dale takve optimistične brojke.

Regeneron je rekao 7. oktobra da trenutno ima dovoljno doza za liječenje „približno 50 000 pacijenata“ i očekuje da će ih imati dovoljno za još 250 000 „u narednih nekoliko mjeseci“. Eli Lily procjenjuje da će za svoj tretman sa jednim antitijelom imati 100.000 doza u oktobru, s do milion doza do kraja godine. To ukazuje da bi najviše, samo oko 150 000 doza ovih lijekova bilo odmah dostupno s potencijalno dobijenim EUA.

I portal za provjeru činjenica Snopes baveći se ovim slučajem objašnjava:

Eksperimentalni tretmani antitijelima poput onoga koji je dobio Trump među najperspektivnijim su terapijama koje se ispituju za liječenje i prevenciju koronavirusnih infekcija. Lijekovi na bazi antitijela, čiji je cilj da imunološkom sistemu pomognu u čišćenju virusa, još su u testiranju. Njihova sigurnost i djelotvornost još nijesu poznati i predsjednik ili njegovi ljekari ne mogu znati da li je lijek imao učinka u njegovom slučaju.

Naučnici tvrde da je jedini način da se stane na kraj virusu korona – vakcina. Kako saopštavaju iz Svjetske zdravstvene organizacije, trenutno je u razvoju više od 100 kandidata za vakcinu protiv COVID-19, od kojih je nekoliko u fazi ispitivanja na ljudima. SZO u saradnji sa naučnicima, poslovnim i globalnim zdravstvenim organizacijama putem ACT akceleratora ubrzava odgovor na pandemiju.

Fejsbuk je nedavno banovao sadržaj ovog alternativnog radio servisa, zbog širenja lažnih vijesti i QAnon  teorija kao i teorija zavjere o koronavirusu.

S obzirom na to da se u Fejsbuk objavi tvrdi da je lijek za koronavirus pronađen, što nije tačno, ovaj slučaj ocjenjujemo kao lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest