Gejts opet “kriv”: Nema distance i mjera “do kraja života”

1690

Jedan od način na koji regionalni mediji dezinformišu čitalačku publiku je prenošenje vijesti koje su već objavili drugi mediji, pa se često dešava da se u tom prenošenju originalna vijest dorađuje i servira u cilju manipulacije kojom se želi postići veća čitanost.

Primjer za to je intervju milijardera i filantropa Bila Gejtsa u vezi pandemije koronavirusa  za američku televiziju NBC koju su obrađivali  prvo ruski mediji  van regiona i na kraju je prenijeli regionalni portali.

Portal Srbininfo je objavio tekst pod nazivom „Bil Gejts ima novi plan: Distanca i korona mjere za mnoge do kraja života“ koji je podijelio i na svojoj Fejsbuk stranici.

U tekstu se navodi da je američki milijarder i filantrop Bil Gejts izjavio da će se život vratiti u normalno stanje poslije pandemije virusa korona tek kada se ispune dva uslova, kada se pojavi druga generacija vakcina i kada virus bude nestao na cijeloj planeti.

“Prema novom Gejtsovom standardu, koji je pomjerio ljestvicu očekivanja kada je pandemija u pitanju u odnosu na ono što je izjavio prije samo mjesec dana, Amerikanci će možda morati da žive godinama, a mnogi i cio život, uz fizičku distancu i druge epidemiološke mere uvedene u borbi protiv virusa korona“ piše u tekstu.

Da je portal Srbininfo dezinformisao čitaoce kada je u naslovu saopštio da je novi plan Bil Gejtsa da distanca i korona mjere za mnoge budu do kraja života potvrđuje snimak intervju  koji je Bil Gejts dao NBC-u i gdje američki milijarder uopšte nije pomenuo da će distanca i korona mjere za mnoge da budu do kraja života.

Srbininfo je tekst preuzeo sa  portala Sputnik.rs koji  je ovu  vijest  prenio sa RT

Portal RT u svom tekstu prenosi gostovanje Gejtsa na NBC-u i sam izvodi zaključak da će  „prema tom standardu, Amerikanci možda trebati da žive godinama ili tokom života, pod smernicama za socijalno udaljavanje i drugim ograničenjima Covid-19″. Upravo je ovaj zaključak poslužio da portal Srbininfo plasira senzacionalistički naslov u svom tekstu da je plan Bila Gejtsa za mnoge da do kraja života se pridržavaju korona mjera i drže distancu.

Inače, od izbijanja korona krize Bila Gejtsa mnogi teoretičari zavjere i opskurni portali označavaju  kao jednog od glavnih krivaca  za pojavu koronavirusa o čemu je Raskrinkavanje ranije pisalo.

Pošto se iz originalnog nastupa Bil Gejtsa na NBC-u vidi  da on nije govorio da će “mjere i distanca trajati do kraja života”, već da se život može vratiti u normalu tek nakon druge generacije vakcine, ovaj sadržaj ocijenili smo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Viralne objave: Dezinformacija Srbin.info: Dezinformacija