Ljekarka i poslanica Skupštine Srbije nova zvijezda teorija zavjere

1667

Nada Kostić, nezavisna poslanica u Narodnoj skupštini Srbije, profesorica Medicinskog fakulteta i internistkinja – endokrinološkinja, 30. aprila je na konferenciji za novinare govorila o korona virusu i iznijela niz gotovo nevjerovatnih tvrdnji i teorija. Video sa konferencije je postao popularan na društvenim mrežama i u medijima, koji je pogledalo na desetine hiljada korisnika.

Njeno izlaganje objavljeno je na portalu Srpsko ujedinjenje i njihovom YouTube kanalu. Pojedini mediji, poput portala Blica i Telegrafa, kritički su izvijestili o ovom medijskom nastupu poslanice Skupštine Srbije.

Kostić je svoje izlaganje počela dobro poznatom teorijom zavjere o porijeklu koronavirusa, tvrdeći da to nije prirodan virus:

Jedna od prvih teorija koje su se pojavile gotovo istovremeno kad su i prvi ljudi zaraženi koronavirusom su one o njegovom porijeklu, odnosno da virus nije nastao evulucijski, već u laboratoriji, o čemu je i tim Raskrinkavanja je pisao u više navrata. Još jednom ćemo podsjetiti na stav prema ovakvim tvrdnjama grupa naučnike iz februara, kada su osudili teorije zavjere koje sugerišu da virus nema prirodno porijeklo. Direktor Svjetske zdravstvene organizacije za vanredne situacije Majkl Rajan nedavno je rekao da SZO vjeruje da novi korona virus ima prirodno porijeklo.

Kostić je navela i da u porodicu koronavirusa spadaju svinjski i ptičji grip koji su, međutim, dio porodice Orthomyxovirus, dok korona virus spada u porodicu Coronaviridae.

Kostić dalje tvrdi:

Nakon ovoga, na red je došla sad već dobro poznata teorija o vezi između vakcina i čipovanja ljudi:

Kao što smo već naveli u jednoj od analiza na ovu temu, Gejts jeste zainteresovan za koronavirus, ali u kontekstu pronalaska vakcine, o čemu svjedoče ulaganja Fondacije Gejts, koja je do sada   izdvojila 300 miliona dolara za finansiranje vakcine, dijagnostike i tretmana za COVID-19.

Sajt za provjeru činjenica Factcheck.org ocijenio je da je okidač za teoriju o mikročipovima bilo učešće Gejtsa u diskusiji na Redditu u martu, nakon koje su teoretičari zavjere doveli u vezu nepovezive stvari, i priču o digitalnim sertifikatima o kojima je on govorio iskoristili kao „dokaz“ za svoje tvrdnje. Vakcinu priželjkuje i istraživanja podržava i Svjetska zdravstvena organizacija, koja je nedavno okupila i međunarodnu grupu naučnika koji rade na razvoju vakcine.

Tvrdnje da Gejts i njegova fondacija zagovaraju smanjenje broja stanovnika već su osporile brojne fact check organizacije, među kojima i portal Snopes.  Zapravo se radi o Gejtsovim navodima koji su izvučeni iz konteksta njegove izjave iz 2011. godine. Na tadašnje pitanje CNN-a šta će značiti 10 milijardi dolara u narednih 10 godina, koje  su planirane za ulaganje u vakcinaciju, Gejts je rekao:

Iz Fondacije su objasnili da, zbog velike smrtnosti djece širom svijeta, majke rađaju više djece nego što bi inače rađale, čime se povećava i rast populacije. Naveli su da roditelji biraju da imaju više djece kako bi osigurali što veće šanse da nekoliko njih preživi. „Kako se povećava broj djece koja prežive, roditelji mogu da ostvare ovaj cilj i bez dobijanja mnogo djece“, rekli su tada iz Fondacije, pojašnjavajući da su zato odlučili da popularizuju vakcinaciju i dopremaju vakcine u one djelove svijeta u kojima djeca masovno umiru od zaraznih bolesti.

Izuzetno popularna teorija o 5G mrežama našla je mjesto i u govoru poslanice Kostić, koja kaže da mreža ima jako elektromagnetno polje:

Kostić se na ovaj način pridružila teoretičarima zavjere koji tvrde da peta generacija tehnologije mobilnih mreža, između ostalog, izaziva smrt, ubija ptice, a čak je i uzrokovala pojavu COVID-19.

Tvrdnju da je 5G mreža ubila ptice oborio je britanski Fullfact, još u avgustu 2019. godine, i od holandskih institucija dobio potvrde da ptice u toj državi nijesu uginule od 5G mreže. I Svjetska zdravstvena organizacija objašnjava da nije primijećen nijedan negativni štetni uticaj bežične tehnologije na zdravlje građana. Procjenu zdravstvenog rizika od izlaganja radiofrekvencijama, koji uključuje 5G tehnologiju, SZO će objaviti 2022. godine. Naučnici smatraju da je ideja o vezi između COVID-19 i 5G „potpuna glupost“, koja je biološki nemoguća.

Govor poslanice i ljekarke Kostić komentarisao je i epidemiolog Predrag Kon, član stručnog tima Vlade Srbije u borbi protiv korona virusa, koji je njeno izlaganje opisao kao „konglomerat potpunih nejasnoća“, ističući da govoriti danas protiv vakcinacije ne pripada razumnom načinu razmišljanja.

Apelujemo na medije da u svojim objavama građanima ne plasiraju neutemeljene tvrdnje u vezi sa korona virusom, kojima ih dovode u zabludu, i koje ocjenjujemo kao teorije zavjere. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Srpsko ujedinjenje: Teorija zavjere