Komarci, insekti koji asociraju na besane ljetnje noći, postali su omraženi i zbog različitih teorija zavjere u kojima su postali glavni akteri.  

Na Fejsbuk nalogu koji je često u fokusu naše pažnje, podijeljen je video uz sljedeći komentar: 

“Satanisti imaju tehnologiju, imaju znanje tj zloupotrebljavaju oboje….. 

GENETSKI modifikovani KOMARCI…. 

Prof dr Tomislav Terzin u par minuta objasnio šta nam mogu satanisti raditi bez da trepnemo….. 

Držite se Boga i onda ne mogu….” 

Video prikazuje Tomislava Terzina, koje je vanredni profesor biologije na Univerzitetu Alberta u Kanadi, a on između ostalog tvrdi sljedeće: 

“(….) A sa ovom tehnologijom ideja je da genetski modifikujete komarce tako da kroz nekoliko komaraca postanu sterilni i tako izumru, drugim riječima to je oružje genocida. Isto to može biti primijenjeno na čovjeku. Druga zgodna stvar, zašto komarci, jeste zato što su oni prirodna injekcija. Komarac dođe i bocne sam. Ja ne znam, niti sam imao priliku da provjerim materijal, niti šta rade, ali osim tih genskih drajvova, mogu da ubace šta god hoće, jer smo mi krajnji target. Možda preko noći, dok zuje, mogu i nas genetski da modifikuju..”. 

Genski modifikovani komarci su predmet interesovanja naučnika godinama unazad, a njihov motiv je suzbijanje invazivnih vrsta komaraca i samim tim sprječavanje prenošenja i širenja različitih bolesti. 

Pilot projekat koji je podrazumijevao puštanje komaraca izveden je prvi put 2019. godine, a do sada je sproveden na Floridi, u Teksasu, Brazilu i Indiji. 

Agencija za zaštitu životne sredine (EPA) u SAD-u je 2020. godine procijenila potencijalni rizik od puštanja genski modifikovanih komaraca u zajednicu i utvrdila da nema rizika za ljude, životinje ili životnu sredinu.  

Ta Agencija je prošle godine odobrila oslobađanje do 2,4 miliona modifikovanih komaraca u nekoliko okruga na Floridi i Kaliforniji, dajući zeleno svijetlo Okitec-u, biotehnološkoj kompaniji sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu koja proizvodi genski modifikovane komarce. 

Da ova vrsta komaraca nema negativne posljedice po ljude i njihovo zdravlje, ukazuje i naučna zajednica iz regiona.  

Entomološkinja sa Departmana za fitomedicinu i zaštitu životne sredine, Laboratorije za medicinsku i veterinarsku entomologiju na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, Aleksandra Ignjatović Ćupina je pojasnila

“Dakle, ako se ženka sparila sa sterilnim mužjakom, neće produkovati potomstvo, polagaće isključivo sterilna jaja, dok sterilni mužjak može da se pari sa više ženki. Otpuštanje sterilnih mužjaka je potpuno bezbedno za životnu sredinu, mužjaci ne bodu već se hrane nektarom, mednom rosom i drugim slatkim materijama u prirodi, a mužjaci se sterilišu X ili rendgen zracima, nisu radioaktivni i nema nikakve opasnosti od bilo kakvih pojava opasnih za ljude”. 

Inače, narator ovog snimka, profesor Terzin je poznat kao potpisnik peticije protiv Darvinove teorije evolucije koju je obrazložio time da ona “nema odgovor na pitanje porijekla života i ljudske vrste (pogotovo na nivou genoma)”, te da nije “kasno da se vratimo Isusu Hirstu”. 

Na osnovu prethodno iznijetih činjenica, tvrdnje o zloupotrebi genski modifikovanih komaraca i to protiv ljudi su neutemeljene, te iz tog razloga objavu ocjenjujemo kao dezinformaciju. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

Dodatno, ovaj sadržaj dobija ocjenu teorija zavjere. 

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article