Simpsonovi i Kosovo: Nove besmislice o predviđanjima 

1290

Za više od 30 godina postojanja kultna serija Simpsonovi obradila je nevjerovatno veliki broj društvenih tema, kako onih koje se tiču Amerike, gdje se ta serija pravi, tako i globalnih.  

Takva dugovječnost i širok spektar pokrivenih tema vjerovatno su razlog što se crtana serija proglasila praktično vidovitom, a u nekim teorijama zavjere čak i sredstvom kojim nam moćnici i tajna društva otkrivaju svoje zle planove.  

Kad god se na intenretu pojavi neko „predviđanje“ Simpsonovih uvijek se ispostavi da je u pitanju manipulacija, a samo naša redakcija razobličila je značajan broj takvih tvrdnji.  

Ovoga puta Simpsonovi su, kako tvrde korisnici društvenih mreža, predvidjeli, ili najavili, rat na Kosovu, i to na jesen. 

U videu koji se dijeli vidimo porodicu Simpson kako prvo prolazi pored postera za film sa nazivom „Kosovska jesen“, vidimo i kadar najave tog filma ispred bioskopa, kao i pojedine detalje iz sale gdje se projektuje film.  

„Simpsonovi opet predviđaju rat između Srbije i KiM na jesen“ glasi opis videa.  

Zapravo, radi se o epizodi iz 16. sezone Simpsonovih, koja je emitovana još 2005. godine, tako da tvrdnja o predviđanju rata za ovu jesen na Kosovu odmah otpada kao netačna. Riječ je o epizodi naslovljenoj „Home away from Homer“, kada Lisa u nagradnoj igri lokalnog radija osvaja karte za projekciju filma „Kosovska jesen“, što se može vidjeti i na Jutjubu.  

Dakle, jasno je da scena iz serije nema nikakve veze sa aktuelnim dešavanjima na Kosovu i tenzijama između te države i Srbije koje opstaju još od samostalnog proglašenja nezavisnosti Kosova.  

Zbog toga ova objava dobija ocjenu manipulacija činjenicama.  

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica. 

Takođe, objava dobija ocjenu teorija zavjere.  

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article