Loša fora: Kuleba i Krivokapić nisu razgovarali o Evroviziji i Cetinjanima 

765
kuleba-krivokapić

Modifikovanje originalih naslova novinskih članaka putem programa za editovanje slika, jedan je od najzastupljenijih načina plasiranja lažnih vijesti. Kada se jedna tako modifikovana fotografija objavi na društvenim mrežama, i istoj se doda prikladan opis, onda dobijemo nešto slično objavi Fejsbuk stranice „Crnogorski vremeplov“. To je osjetio ukrajinski šef diplomatije, Dmitro Kuleba.

Fotografija navodnog skrinšota naslova propraćena je opisom „Pravda za Ranju“, aludirajući na crnogorskog šefa diplomatije Ranka Krivokapića. 

Iako je post propraćen velikim brojem reakcija i komentara, sadržaj fotografije je lažan. 

Naime, ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba i njegov crnogorski kolega Ranko Krivokapić nisu razgovarali o nedavno završenoj Evroviziji, kao što sugeriše objava. 

Da je tako potvrđuje i originalni članak sa portala Antena M

Zbog sporne objave „Crnogorskog vremeplova“, reagovali su upravo iz Antene M, obavještavajući svoje čitaoce da je portal zloupotrebljen. 

Razlika u naslovima na fejsbuk fotografiji i na portalu Antena M govore nam da je originalni tekst zloupotrebljen na način što je njegov naslov izmijenjen, kako bi se čitavoj situaciji dao drugačiji kontekst, putem pominjanja tada aktuelne teme – izbora za pjesmu Evrovizije. Pritom, uzimajući u obzir aktuelnu situaciju u Ukrajini, ovakva manipulacija nije najukusnija.

Ako je i bilo dileme, ona je svakako otklonjena nakon reakcije uredništva portala Antena M. 

Sve navedeno jasno nam govori da je u pitanju lažna vijest kojom se na podrugljiv način u vezu dovode Ukrajina, Evrovizija ali i Cetinjani koji svakodnevno pružaju podršku toj zemlji. 

Zbog toga smo objavu ocijenili kao lažnu vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article