Nepoznati Rokfeler dao nepostojeću izjavu o feminizmu 

1917
rokfeler-feminizam

Prezime Rokfeler poznato je širom svijeta, a prve asocijacije pri samom pomenu ove porodice ili nekoga od njenih članova su bogatstvo, uticaj, moć… Zato ne čudi što se za njih već dugo vežu različite teorije zavjera, od kojih su neke prilično bizarne.  

Takođe, na društvenim mrežama, kao i u opskurnim sajtovima prisutan je i veliki broj dezinformacija, fotošopiranih fotografija, ali i izmišljenih izjava koje se pripisuju Rokfelerima… 

Tako je navodno Rokfeler (nepoznato koji) govorio o feminizmu kao načinu za stvaranje „razbijenog društva egoista“.  

Rokfeler: Feminizam je naš izum iz dva razloga. Nekada, samo polovina populacije je plaćala porez. Sada skoro svi plaćaju jer i žene rade. Tako je porodica razorena i mi smo dobili kontrolu nad decom. Oni su pod našom kontrolom i preko medija im šaljemo naše poruke.Oni nisu više pod kontrolom nedodirljive porodice. Pobunjujući žene protiv muškaraca i uništavajući bračni par i porodicu, stvorili smo razbijeno društvo egoista, koji rade, troše i koji su na taj način, naši robovi i koji čak misle da je to jako dobro“, navodi se u objavi koja je podijeljena na Facebooku. 

Kao što smo kazali nije navedeno na kojeg člana porodice Rokfeler se misli, a moguće da je autor ove objave to namjerno izostavio kako bi naveo čitaoca na pomisao da su u pitanju riječi Dejvida Rokfelera, koji je bio američki biznismen i ujedno jedan od najbogatijih ljudi na svijetu.  

Međutim, pretragom na internetu pronašli smo da ove riječi zapravo potiču od teoretičara zavjere Arona Rusoa  koji je u razgovoru s Aleksom Džonsom (takođe poznatim propagandistom teorija zavjera) još 2006. godine kazao kako je citiranu informaciju dobio od Nikolasa (Nika) Rokfelera “sa kojim se godinama družio” (Snimak dostupan ovdje).  

Osoba ovog imena nije član dinastije Rokfeler, a osim na pomenutom snimku (i izvorima koji se oslanjaju na sadržaj snimka) ovaj citat nije moguće pronaći negdje drugo kako bi se uvjerili u njegovu vjerodostojnost ili dobili više informacija o njegovom autoru.  

Da je riječ o nepostojećem članu porodice Rokfeler pisale su i naše kolege sa portala Faktograf.hr koje su se bavile analizom njegove navodne izjave o mikročipovanju.  

Zbog svega navedenog ovaj sadržaj ocijenili smo kao dezinformaciju.  

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

 Takođe, imajući u vidu i sadržaj citirane izjave kojim se otkriva naum Rokfelerovih o razaranju porodice, kontroli djece, stvaranju robova i sl. ova objava dobija i ocjenu teorija zavjere.  

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article