Dezinformacije o dešavanjima u skandinavskim zemaljama su sve češće u regionalnim medijima

Portal Alo.rs objavio je tekst naslovljen:

Informaciju je prenio i portal Srbijadanas.com, koji je tekst naslovio:

Alo.rs i Srbijadanas.com kao izvor navode portal Sputnjik. Međutim, Sputnjik je u naslovu istakao da je riječ o zahtjevu finskih nacionalista, a ne države Finske. 

U tekstovima se navode izjave člana finske partije „Istinski Finci“ Henrija Hautamjakija koji je na Tviteru napisao:

Uvidom u Tviter nalog finskog poslanika uvjerili smo se da je njegova izjava prenesena vjerodostojno.

Ono što je, međutim, sporno u objavi portala Alo.rs i Srbijadanas.com je naslov teksta, koji ne prati sadržaj teksta u smislu tačnosti informacije, već se naslovom implicira da je „otimanje“ dijela ruske teritorije zvaničan stav Finske, države koja je članica EU.

Stav da Finska treba da zatraži povraćaj teritorije koje su predate Rusiji po završetku rata ne može se smatrati zvaničnim državnim stavom, već mišljenjem podmlatka partije koja u parlamentu ima 17 poslanika, od ukupno 200.

Insistiranje već u naslovu na tome da država Finska želi da „otme“ dio ruske teritorije predstavlja neutemeljenu tvrdnju, zbog čega ove objave ocjenjujemo kao “dezinformacije“.

Prema metodologiji Raskrinkavanje.me, ocjenu „dezinformacija“, između ostalog, dobija medijski izvještaj koji ima lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

(Raskrinkavanje.me)

Srbija danas: Dezinformacija | Sputnik: Dezinformacija | Alo: Dezinformacija