Vijesti iz crne hronike nerijetko se plasiraju na senzacionalistički način kako bi privukle pažnju čitalaca i povećali čitanost sadržaja

Informer.rs objavio je vijest pod naslovom: 

SPREČEN TERORISTIČKI NAPAD NA CRNU GORU?! Na području Petnjice pronađeno 8,7 kilograma eksploziva!

U tekstu koji je Informer objavio navode se informacije koje je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova: 

„Policija je danas pronašla 8,7 kilograma eksploziva sakrivenog na području Petnjice u improvizovanom bunkeru Eksploziv je, kako je saopšteno, bio podeljen u 43,5 komada. „Policija preduzima dalje mere i radnje u ovom predmetu u koordinaciji sa tužilaštvom“ navodi se u saopštenju. Navodi se I da u u odvojenim akcijama uhapšeni Beranac T. D. (47), nakon što je kod njega pronađena ručna bomba i Kolašinac A. L.(50), u čijoj kući je otkrivena puška, municija i bomba. Oni su privedeni, a oružje i municija su zaplenjeni“.

U saopštenju MUP-a se navodi da su službenici Centra bezbjedosti Berane, postupali po prijavi da T.D. sa sobom nosi bombe i da je krenuo ka tazbini na područje Plava kako bi se obračunao sa njima. Službenici CB Berane organizovali su potragu za njim, uhapsili ga i oduzeli bombu.

Policija je saopštila i da je pretresla kuću i druge prostorije A.L. (50) i da su prilikom pretresa oduzeli pušku „Zastava“, šest komada municije i ručnu bombu.

U saopštenju policije se ni u jednom dijelu ne pominje mogući teroristički napad, niti se ukazuje da je bilo kojom od ovih policijskih akcija spriječen teroristički napad u Crnoj Gori.

Portal Informer.rs je koristio zvanične informacije državnog organa, ali je u naslovu čitaocima nametnuo zaključak da su oduzeti eksploziv i oružje bili namijenjeni za teroristički napad.

Zbog toga ovaj slučaj ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama.

Prema metodologiji Raskrinkavanje.me, ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

(Raskrinkavanje.me, Milica Bogdanović)

Informer: Manipulisanje činjenicama