Magnet izazov, crnogorska verzija: Vakcine nemaju magnetna svojstva

1984

Kao i koronavirus, lažne vijesti i dezinformacije koje su sa njim povezane, jednako se brzo šire svijetom. Tako imamo priliku da vidimo da neke informacije i trendovi koji nastaju u pojedinim dijelovima svijeta, polako ali sigurno dođu i do nas.

Primjer za to je i čuveni „magnet izazov“ koji je započeo u Americi, a u poslednje vrijeme veoma je aktuelan među crnogorskim građanima.

Sve češće imamo priliku da vidimo kako ljudi u Crnoj Gori testiraju ono što su prethodno vidjeli na internetu, lijepeći kašike i metalne novčiće na mjesto vakcinacije. Ovim potezom mnogi ukazuju na čuvenu teoriju o čipovima i magnetima u vakcini protiv kovida.

Jedan takav primjer uočavamo u fejsbuk objavi u kojoj je podijeljen video na kojem se jednoj ženi navodno metalna kovanica od euro lijepi na mjesto gdje je primila vakcinu. Ona tvrdi da je primila jednu dozu Sinofarm vakcine i insinuira da je to razlog zbog kojeg se novčić lijepi, napominjući da sa svakog drugog mjesta on pada.

„Za sve koji sumnjaju. Ivana je moja drugarica i prijatelj a ovo je htjela da podijeli sa nama da svi vidite. Inače je medicinski radnik a dovoljno je hrabra da istupi kad god treba. Svaki negativan komentar na njen račun doživjeću lično. Inače, ovakve videe su u početku uklanjali sa oznakom – lažna informacija“, navodi se u opisu fejsbuk objave.

Ovaj video na fejsbuku je podijeljen preko 1.400 puta, a zabilježio je brojne reakcije i komentare. Ipak, ono što je u njemu predstavljeno, nesumnjivo je lažno i dezinformatorski, a sigurno je i da negativno utiče na mišljenje crnogorskih građana kada je u pitanju proces vakcinacije.

Raskrinkavanjem ovakvih tvrdnji bavili smo se i ranije, jasno naglašavajući da vakcine ne sadrže ni čip ni metale.

„Vakcina protiv kovida nije proizvedena od materijala koji imaju magnetna svojstva. Drugo, čak i da jeste(a nije), morali biste da ubacite veliku količinu magnetnog materijala ispod kože da biste sproveli akciju privlačenja magneta kroz kožu kao što je prikazano na snimcima. Ako želite da provjerite, uzmite magnet za frižider i probajte da pokupite s njim sitne komade metala kroz dio kože izmežu palca i kažiprsta“, izjava je Edwarda Hutchinsona, profesora Univerziteta za istraživanje virusa u Glazgovu, kojeg smo ranije citirali u tekstu koji raskrinkava pomenute teorije.

Opovrgavanjem spornih tvrdnji u „magnet izazovima“ bavili su se i sajtovi za provjeru činjenica u regionu.

„Moguće je u kućnim uslovima raskirnkati i ovu teoriju zavjere. Ukoliko su vakcinisane osobe zaista magnetizovane nanočesticama, strelica kompasa, koja je takođe magnet, bila bi usmjerena ka jugu, umjesto ka sjeveru. Konačni test za vakcinisane „magnete“ bilo bi nanošenje pudera za bebe na kožu, koji će upiti prirodna ulja i vlagu. Nijedan predmet se nakon toga neće lijepiti za kožu. Prislanjanje predmeta na kosu ili čiste, a dlakom prekrivene dijelove tijela, takođe raskrinskava još jednu tvrdnju da vakcine prouzrokuju ljudski magnetizam“, navodi se u članku srpskog portala Istinomer.rs.

Da vakcine protiv kovida, ma kojeg one proizvođača bile, ne sadrže magnetna svojstva potvrđuju i kolege sa Raskrinkavanje.rs.

Čuveni svjetski Fact-checking sajtovi poput USAToday, takođe su se bavili demantovanjem viralnih teorija o magnetima u vakcini.

„Primanje vakcine protiv COVID-19 neće vas učiniti magnetnima, uključujući i mjesto vakcinacije koje je obično vaša ruka, kažu iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti na svojoj veb stranici. Sve vakcine protiv COVID-19 ne sadrže metale kao što su gvožđe, nikal, kobalt, litijum i legure rijetkih zemalja, kao i sve proizvedene proizvode kao što su mikroelektronika, elektrode, ugljenične nanocijevi i poluprovodnici od nanožica“, navode u tekstu.

U ovkiru članka na francuskom Fact-checking sajtu „TheObservers“, podijeljen je i video koji korak po korak raskrinkava tvrdnje o „magnet izazovu“, a kao najinteresantniji detalj izdvaja se „lijepljenje“ magneta za rame muškarca koji uopšte nije ni vakcinisan, što dovoljno govori o vjerodostojnosti ove viralne teorije zavjere.

Dakle, vakcine nemaju magnetna svojstva, niti sadrže čipove i metale, a lijepljenje predmeta za ruku samo je jeftino sredstvo manipulacije kojim se želi naglasiti ono što propagira antivakserski lobi.

Zbog svega toga, objava sa fejsbuka koju su kreirali crnogorski građani, dobija ocjenu teorija zavjere.

Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.