Obamini školski drugovi predstavljeni kao Bil Gejts i Mišel Obama

1377

Velika svjetska imena poput onih iz svijeta politike i biznisa često služe kao predmet dezinformisanja i plasiranja laži u krugovima teoretičara zavjere i antivaksera.

Jedno od najzvučnijih imena uz koje se vezuju brojne neistinitosti je američki milijarder i osnivač kompanije Majkrosoft, Bil Gejts. U nekima od mnogobrojnih laži koje targetiraju Gejtsa, a koje smo raskrinkali, tvrdi se da on planira da smanji broj ljudi na planeti, da je tvorac pandemije kovida, a imali smo priliku i da vidimo kako je fotografija sa interneta lažno predstavljena kao slika Bil Gejtsa iz djetinjstva.

Slične tvrdnje možemo vidjeti i u nedavnoj fejsbuk objavi, a osim Bil Gejtsa, meta je bivši američki predsjednik Barak Obama, kao i njegova supruga Mišel.

Na jednom profilu podijeljena je kolaž fotografija na kojoj se nalazi po jedna novija slika Baraka Obame, Mišel Obame i Bila Gejtsa, dok se ispod toga nalazi starija fotografija na kojoj su navodno te tri osobe zajedno, a sve je propraćeno opisom na engleskom jeziku koji glasi: „vraćamo se unazad na ova tri momka“. Pomenutim opisom želi se ukazati na teoriju zavjere koja je uveliko rasprostranjena u Americi, a koja ima za cilj da Mišel Obamu predstavi kao transrodnu osobu, koja je u mladosti zapravo bila muškarac.

Takve tvrdnje smo već ranije raskrinkali.

Na slici koja je podijeljena na preko 740 profila na fejsbuku svakako se nalazi Barak Obama iz mlađih dana, međutim u njegovom društvu nisu ni Bil Gejts ni njegova supruga Mišel.

U to se možemo uvjeriti čitanjem članka na portalu BuzzFeedNews, koji koristi pomenutu sliku koju prati opis „The Choom Gang“.

U nastavku novinskog članka, koji je zapravo odlomak iz knjige Dejvida Maranisa koja nosi naziv „Barak Obama – Priča“, govori se o srednjoškolskom periodu života bivšeg predsjednika Amerike.

Imajući u vidu činjenicu da sporna fotografija sa fejsbuka ne prikazuje Obamu u društvu Bila Gejtsa i supruge Mišel, već sa školskim drugovima, objavu sa fejsbuka ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.