Mahanje zastavom nije prekršaj, niti su učesnike protesta kažnjavali zbog toga

1777

U Crnoj Gori je uslijed trenutnih mjera protiv koronavirusa zabranjeno okupljanje većeg broja ljudi kako u zatvorenom prostoru, tako i na otvorenom. Upravo zbog toga, građani koji žele izraziti proteste, to rade u auto-kolonama prilikom čega najčešće ističu državne zastave.

U posljednje vrijeme građanska akcija  „Crnogorsko proljeće“ organizuje „patriotske auto-kolone“ širom Crne Gore, a njihovi učesnici požalili su se da su zbog toga na meti policije, koja im sudeći prema nekim navodima, piše prekšajne naloge zbog isticanja državne zastave.

Kroz tekst su objavljene i fotografije prekršajnih naloga Uprave policije, a kako se navodi jedan od bizarnih slučajeva pisanja kazni bilo je zbog “mahanja državnom zastavom izvan vozila”.

Da na adrese građana stižu kazne zbog državne zastave, tvrde i korisnici Fejsbuka.

Takođe, i portal Standard je pisao o ovome, navodeći između ostalog da na mnogim prekršajnim nalozima piše da su ”mahali državnim zastavama izvan vozila”.

O čemu se zapravo radi?

Uvidom u Zakon o bezbjednosti saobraćaja na putevima, Uprave policije Crne Gore, u okviru opštih pravila saobraćaja nailazimo na član 118. Zakona o bezbjednosti saobraćaja koji glasi:

Imajući u vidu detaljno obrazloženje zakonske procedure u vezi člana 118, jasno je da su prekršajni nalozi, kao što na njima i piše, izdati zbog isturanja djelova tijela kroz prozor, a ne zbog državne zastave kao što je javnost stekla utisak.

Ovo dodatno potvrđuje i činjenica da se u jednoj od ispisanih kazni, koje su priložene u tekstu, navodi se da su dva putnika „izbacila svoja tijela jednim dijelom van unutrašnjosti vozila“. 

Takođe, u Crnoj Gori ne postoji nijedan propis koji omogućava kažnjavanje pojedinaca zbog mahanja državnom zastavom.

Zbog ove činjenice, tekst sa portala Antena M i objavu sa Fejsbuka, ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Članak objavljen na portalu Standard, ocjenjujemo kao pristrasno izvještavanje.

Ocjenu “Pristrasno izvještavanje” dobija medijski izvještaj za koji se može jasno utvrditi da favorizuje činjenice, stavove i zaključke koji odgovaraju određenom narativu, često ne poštujući pravilo kontaktiranja druge strane kada se radi o tvrdnjama koje su štetne po nečiji ugled, ili koje određene aktera prikazuju u negativnom svjetlu. Jedan od oblika pristrasnog izvještavanja je i selektivno prikazivanje činjenica, gdje se ističu činjenice koje idu u prilog određenoj tezi, dok se činjenice koje je ne potvrđuju tendenciozno izostavljaju.

Antena M: Dezinformacija Standard.co.me: Dezinformacija,Pristrasno izvještavanje,Demantovano Viralne objave: Dezinformacija,Pristrasno izvještavanje,Demantovano

In this article