Univerzitet Džons Hopkins nije isplanirao pandemiju

3099

Širom svijeta teoretičari zavjere plasiraju razne tvrdnje od kojih se već duže od godinu dana kao glavna izdvaja to da je pandemija kovida unaprijed isplanirana ili čak izmišljena. Čini se da se u ovoj dobro poznatoj konstataciji, jedino mijenjaju žrtve koje bivaju targetirane kao navodni tvorci pandemije.

Ovoga puta na meti se našao čuveni američki Univerzitet Džons Hopkins. Naime, u jednoj fejsbuk objavi, autor je podijelio naslovniu publikacije iz 2017. godine, sa sajta pomenutog Univerziteta, pod nazivom „The Spars Pandemic“, uz opis:

„Još 2017. je napravljen plan za 2025-2028. Ono što mi je prvo upalo u oči je njegov naziv:“ The spars pandemic“. To bi preveli kao epidemija nemaštine. I sada je još jasnije da su mjerama COVID – 19 projekta osiromašili građane kako bi mogli preći na slijedeći korak, nemaštinu. Pa eto ljudi imate do 2025. vremena da se pobrinete da imate svoju vodu i hranu“, navodi se u fejsbuk postu.

Ova objava privukla je veliki broj reakcija i komentara, a podijeljena je više od 90 hiljada puta.

Uvidom u sajt Univerziteta Džons Hopkins dolazimo do projekta koji nosi naziv „The Spars Pandemic“ a definisan je kao hipotetički model čiji je cilj pripremanje za potencijalnu pandemiju i rizike koji se tokom nje mogu pojaviti.

„Spars pandemija je vježba koja sadrži futuristički scenario koji ilustruje dileme u komunikaciji koja se tiče medicinskih mjera koje bi se mogle pojaviti u budućnosti tokom pandemija. Cilj je podstaknuti korisnike da u diskusiji sa drugima zamisle dinamične okolnosti u kojima se odvija komunikacija oko razvoja, distribucije i primjene mjera. Scenario je hipotetičan, infektivni patogen, medicinske mjere, likovi, vijesti, objave na društvenim mrežama i vladini odgovori u potpunosti su izmišljeni“, navodi se u opisu pomenutog projekta.

Ove činjenice jasno pokazuju da nije riječ o planu za bilo kakvu konkretnu pandemiju, niti je planirano da se mjerama osiromaše ljudi, što potvrđuje sajt Poynter, koji je specijalizovan za provjeru činjenica na internetu.

Oni se pozivaju na MythDetector, koji je upravo raskrinkao tvrdnje u kojima se navodi da je pomenuti projekat Univerziteta Džon Hopkins zapravo razvio kompletan scenario pandemije Kovida.

„U opisu projekta navodi se da on ne predviđa nikakav budući scenario i događaje, već služi kao vjerodostojan pokazatelj potencijalnih izazova i krize. Za virologe i epidemiologe u ovome nema ništa neobično, jer smo se tokom istorije uvjerili da su pandemije česta pojava“, navodi se u objavi.

Imajući u vidu obrazloženja o projektu koji je 2017. godine pokrenuo Univerzitet Džons Hopkins, a čiji je cilj trening za potencijalne pandemije koje se u budućnosti mogu dogoditi, tvrdnje sa fejsbuka o planiranoj pandemiiji koja ciljano želi osiromašiti ljude, okarakterisali smo kao teoriju zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Viralne objave: Teorija zavjere

In this article