Sa članstvom Crne Gore u NATO savezu ne mire se mnogi, kako u državi tako i van nje i ova tema čest je uzrok debata i novinskih članaka koji su puni dezinformacija.

U skladu sa tom činjenicom mnogo puta do sada razni mediji, a dominantno oni iz Srbije, pokušavali su na razne načine, vrlo često i dezinformacijama, da diskredituju Alijansu i nametnu mišljenje da Crna Gora od članstva neće imati nikakve benefite, već suprotno.

Tako je bilo i nedavno, kada je čuveni srpski tabloid Informer objavio članak sa karakterističnim naslovom:

„CRNA GORA NE MOŽE NAPUSTITI NATO, ČLANSTVO JE TRAJNO – RUSI SU NEPRIJATELJI! Kome je upućena ova poruka – Srbima, Beogradu, ili… Sad se tek vidi u kakva go*na je Milo uvalio…“

U tekstu se citira Dejmon Vilson, predsjednik i izvršni direktor Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED).

Ovu objavu prenijeli su twnews i Jutranje vesti.

Informer se u svom tekstu pozvao na portal IN4S, koji nije objavio detalje o kojima Informer piše.

Prenoseći intervju koji je Vilson dao za Glas Amerike, Informer u naslovu ističe poruku koju on zapravo nije ni uputio, pritom pitajući na koga se ona odnosi, pominjući Srbiju i Beograd. Vilson je u intervjuu za Glas Amerike govorio o crnogorskoj Vladi i članstvu naše zemlje u NATO.

„Članstvo u NATO-u je trajno, a politički lideri bi trebalo da prihvate Crnu Goru posvećenu toj obavezi, napretku ka Evropskoj uniji, kao i multietničkom karakteru zemlje. Zabrinuti smo zbog glasova u koaliciji koji su više okrenuti prema Moskvi, nego prema Briselu, koji stvari posmatraju kroz perspektivu nacionalizma, a ne reformi i demokratske slobodne volje. Želim da ostanemo angažovani u davanju podrške, da bude manje napada, manje razmišljanja o odnosima sa Kremljom“, poručio je Vilson.

Suština Vilsonovog intervjua jeste poruka da bi nova vlast u Crnoj Gori trebalo da prihvati obaveze koje zemlja ima prema članstvu u NATO Alijansi, uz napomenu da je potrebno napraviti otklon od politike bliske Moskvi i Kremlju.

Ipak, on nije direktno govorio o mogućnosti da Crna Gora napusti NATO, pa samim tim postaje nejasan dio članka u kome se ističe citat „Crna Gora ne može napustiti NATO“.

Osim toga, Vilson nije kazao da su Rusi neprijatelji Crne Gore niti NATO-a, a ne postoji bilo šta što ukazuje da su njegove poruke iz intervjua adresirane ka Srbiji i Beogradu.

Sve ove činjenice i više su nego jasne nakon čitanja teksta sa portala Glas Amerike. Zbog toga dolazimo do zaključka da je Informer zloupotrijebio određene poruke Vilsona, interpretirajući ih tako da potkrijepe svoje anti-NATO stavove. Takođe, netačna je i tvrdnja da Crna Gora ne može napustiti NATO, što je jasno propisano članom 13 Sjeverno-atlantskog sporazuma.

Imajući tu u vidu, članak Informera ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.