Ovogodišnje Svjetsko prvenstvo u fudbalu, osim zanimljive igre i kvalitetnog fudbala, iznjedrilo je i brojne dezinformacije, a posljednja se odnosi na dva proslavljena igrača reprezentacija koje su se u finalu borile za titulu.

Na Fejsbuku smo evidentirali više objava u kojima se dijeli fotografija argentinskog fubalera Dijega Maradone i nekadašnjeg francuskog reprezentativca Mišela Platinija, uz komentar: (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12).

“Fotografija stara 36 godina. Maradona, najbolji igrač svjetskog prvenstva na dresu nosi “ne drogama”, dok Platini na svojem dresu nosi “ne korupciji”. Nešto kasnije, Maradona postaje narkoman, dok Platini biva uhvaćen u korupciji”.

Obrnuta pretraga fotografija vodi do vebsajta francuskog kluba AS Nansi Lorena gdje je prikazano kako je 1988. godine izgledao Platinijev jubilej na stadionu Marsel-Piko.

Jubilej Mišela Platinija je 1988. ponosom okupirao stadion Marsel-Piko, gdje je bivši kapiten ASNL, koji je postao univerzalna zvezda, veličanstveno okončao svoju profesionalnu karijeru, u prisustvu desetina svjetskih zvezda, uključujući Pelea i Dijega Maradone. Užitak koji niko ne može zaboraviti. Platinijev jubilej je nesumnjivo najveći sportski spektakl ikada predstavljen u Nansiju.

Fotografija koja se dijeli na Fejsbuku je jedna od mnogih koje dočaravaju atmosferu tog događaja, međutim u odnosu na ostale fotografije, na njoj je izmijenjen jedan detalj na Platinijevom dres.

Iako se u objavi tvrdi da je Platini nosio dres koji je predstavljao znak negodovanja pojavi korupcije, a nakon toga i sam bio povezivan sa koruptivnim radnjama, pretraga fotografija sa tog događaja dokazuje da je francuski fudbaler takođe imao natpis “ne drogama” kao Maradona, a ne “ne korupciji”.

Autor fotografije koja se posljednjih dana dijeli na Fejsbuku je fotograf američke novinske agencije AP, Lionel Cironeu, a video zapis snimljen iz drugog ugla (0:57) potvrđuje da su fudbalske zvijezde tokom zvaničnog ispraćaja Platinija poslale sa terena snažnu poruku u znak borbe protiv narkotika.

Prilikom organizacije Platinijevog jubileja bile su pozvane najveće sportske zvijezde, kako bi ujedno doprinijele njegovoj fondaciji za borbu protiv droge, koja je imala za cilj reintegraciju zavisnika od narkotika, piše AFP.

Ova manipulacija fotografijom je već korištena na društvenim mrežama za dokazivanje stava dezinformatora o “izvrnutim” vrijednostima i nedosljednom ponašanju poznatih lisčnosti, na šta su dokazale i kolege iz Faktografa, kao i fakt-čeking tim AFP-a u svojim analizama.

Mišel Platini je zaista obilježio svijet fudbala svojom vještinom u tom sportu, ali i nedozvoljenim radnjama koje se povezuju sa njim. Suspendovan na osam godina “iz svih aktivnosti vezanih za fudbal” zbog optužbe da je primio 1,8 miliona eura bez pismanog ugovora, francuski fudbaler je postao sinonim za korupciju u sportu.

Iako su očekivanja javnosti da sportiski budu primjer zdravog života, nažalost, Dijego Maradona je primjer da i dokazani fudbaleri potpanu pod uticaj narkotika. Brojni svjetski mediji su pisali na koji način je droga promijenila tok Maradonine karijere.

Zbog dokaza koji jasno ukazuju da su čuveni fubaleri Maradona i Platini na majicama nosili natpis “ne drogama”, a ne “ne korupciji”, objavama na Fejsbuku dajemo ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article