izdavanje-vile-rusima

Vijest da pripadnici Oružanih snaga Hrvatske neće učestvovati u Misiji Evropske unije za vojnu pomoć Ukrajini pokrenula je javnu polemiku na društvenim mrežama, ali i dezinformacije.

Na Fejsbuku smo evidentirali objavu u kojoj se dijeli skrinšot navodnog teksta portala Večernji list. Na skrinšotu je prikazan naslov koji upućuje na zahtjeve predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, a kojima traži poništavanje Svjetskog prvenstva u fudbalu koje je održano u Rusiji 2018. godine, kao i oduzimanje nagrade koju je Hrvatska tada osvojila.

“Zelenski zahtjeva poništenje svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji i oduzimanje srebra Hrvatima”

Više korisnika Fejsbuka je podijelilo ovu objavu, uz komentar da je zahtjev ukrajinskog predsjednika zapravo reakcija “zbog zabrane obuke ukrajinskih vojnika”. (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11)

Pretraga naslova, kao i ključnih riječi na portalu Večernji list nije potvrdila da je tekst sa sličnom informacijom zapravo objavljen. Na internet pretraživačima takođe nije moguće naći tekst sa navedenim naslovom ili informacijom o navodnim zahtjevima Zelenskog.

Iako je u objavi koja se dijeli na društvenim mrežama uklonjen datum, a ostavljena satnica, pronašli smo post Večernjeg lista koji datira 25. oktobra, objavljen u istom vremenskom periodu kao na skrinšotu koji smo analizirali.

Objavu Večernjeh lista prati video koji je vidljiv i u skrinšotu, ali  u drugom kontekstu. Naime, video isječak prikazuje obraćanjee Zelenskog tokom parlamentarnog samita Međunarodne krimske platforme.

Tokom samita koji 25. oktobra u Zagrebu okupio više od 40 parlamentarnih delegacija iz 32 države, predstavnike parlamentarnih skupština Savjeta Europe, OESS-a, IPU-a, NATO-a i Evropskog parlamenta, obratio se i Zelenski riječima:

“Želio bih zahvaliti našim hrvatskim prijateljima. Hvala što podržavate Ukrajinu i Krim. To nas je ujedinilo i na prošlom samitu, naše zajedničke vrijednosti, zato sarađujemo na različitim nivoima. To je izostalo 2014. kada je Rusija započela sa svojom suludom agresijom, i sada nakon gotovo osam godina sve države osjećaju posljedice. Sada su živote izgubile hiljade i hiljade Ukrajinaca. Nema veze koje su starosti ljudi koje ubijaju, ubijaju djecu, žene i starce. Sve je počelo okupacijom Krima, a proširilo se sada na cijeli svijet”.

Mjesec i po nakon pomenutog samita, hrvatski poslanici su glasali da li će na području Hrvatske obučavati ukrajinski vojnici.

Naime, vijeće EU-a usvojilo je 15. novembra odluku o pokretanju EUMAM-a (European Union Military Assistance Mission in support of Ukraine), inicijative koja će osnažiti vojne kapacitete Ukrajine i u okviru koje je planirana obuka 15 hiljada ukrajinskih vojnika u državama članicama.

Ipak, hrvatski poslanici su donijeli odluku o vom pitanju 15. decembra – Hrvatska neće učestvovati u toj inicijatici.

Brojni regionalni i svjetski mediji su prenijeli ovu informaciju, dio javnosti je i zauzeo stav, međutim zvaničnici Ukrajine se nisu oglasili nakon usvajanja odluke Vlade Hrvatske, niti se predsjednik Zelenski obratio sa zahtjevima kako se navodi u objavi na Fejsbuku.

Iz tog razloga, kao i zbog činjenice da ne postoji dokaz da je tekst sa datim naslovom prethodno negdje objavljen, već jefotomontažom postojeće objave Večernjeg lista na Fejsbuku izmijenjen naslov, objave ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ovu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article