Manipulacija protestom: Ko je organizator i čiji su simboli?

3547
ukrajina-manipulacija

U vremenu kada se u Evropi dešava rat, mnogi mediji informacije interpretiraju na obmanjujući način. Tako se olako izvode netačni zaključci, čime se čitaoci usmjeravaju na krive narative.

Portal IN4S objavio je tekst u kome se tvrdi da su se na ulicama Podgorice našli simboli neonacističke organizacije iz Ukrajine „Desni sektor“, te da naša zemlja „klizi“ u fašizam. Dodaje se da je takva  ikonografija u Crnoj Gori očekivana.

Montenegro klizi u fašizam: Simboli ukrajinskih neonacističkih organizacija na ulicama Podgorice!

Naime, pored zastava Ukrajine na protestu je raširen i transparent na kome piše #Ukranians will resist“, odnosno Ukrajinci će pružiti otpor, a pored koga se nalazi simbol stisnute pesnice crne, crvene i bijele boje, a koja je simbol neonacističke organizacije iz Ukrajine “Desni sektor”

Istu informaciju je podijelila Borba, što prati naslov:

“ Sramota: Simboli ukrajinskih neonacističkih organizacija na ulicama Podgorice!”

Manipulacija: ko je organizator protesta?

Da je u pitanju manipulacija protestom, govori prosta činjenica da je u Podgorici 3. aprila u organizaciji ukrajinske asocijacije “Dobro djelo” održan “Marš podrške Ukrajini protiv ruske agresije”. Građani su nosili transparente, kao i plišane igračke koje su ostavili ispred Skupštine, gdje su minutom ćutanja odali počast ukrajinskoj djeci stradaloj u ratu. 

Foto: Vijesti, Boris Pejović

Na glavnom transparentu je, pored poruke ‘Ukrajinci će pružiti otpor’, naslikana pesnica crveno, crne i bijele boje, za koju IN4S tvrdi da se radi o neonacističkoj organizaciji “Desni sektor”.

Ta organizacija, međutim, ima potpuno drugačiji logo, u čijoj osnovi je mač. Sve to još jednom govori da je u pisanju pomenutih medija namjera – manipulacija.

Desni sektor (Правий сектор) je ukrajinska nacionalistička radikalno desna politička stranka, poznata po ulozi koju su njeni pripadnici imali uoči i za vrijeme sukoba sa proruskim separatistima. Nastala je krajem 2013. godine, za vrijeme Euromajdana, neformalnim okupljanjem dotada uglavnom marginaliziranih radikalno desnih grupa.

Simbol pesnice na ovim prostorima prvenstveno se vezuje za omladinski pokret otpor iz Srbije koji je vodio borbu za svrgavanje s vlasti 2000. godine tadašnjeg predsjednika Slobodana Miloševića. Ipak, on se koristi širom svijeta, jer je univerzalni simbol nepristajanja na prinudu.

Na sličnim protestima podrške Ukrajini, u raznim gradovima širom svijeta, pojavljuje se zastava ili baner u crno-crvenoj boji. Riječ je o zastavi Ukrajinske ustaničke armije koja je osnovana 1942. godine i učestvovala u Drugom svjetskom ratu. Zastava različitim ljudima znači različite stvari – ili simbol borbe za nezavisnost ili nasilnog, krajnje desničarskog nacionalizma. O tome je pisao kanadski CBC.CA, gdje se pojašnjava da su crvena i crna boja korišćene kao izraz ukrajinskog nacionalizma koji je datirao prije fašizma i Drugog svetskog rata. Uz to, inspiracija za crvenu koja se odnosi na ljubav, a crna na tugu, pronađena je u slovenskim pjesmama i poeziji iz XII veka. 

U tekstu IN4S-a se navodi da Crna Gora “klizi u fašizam”. Protest je organizovala ukrajinska asocijacija “Dobro djelo”, ali ne i crnogorske organizacije.

Zbog svega navedenog, tekst ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

In this article