Manipulacija video snimkom u službi anti-LGBTIQ i anti-EU narativa 

798

Na društvenim mrežama se dijeli video snimak na kom su prikazane vojne parade u Rusiji i Evropskoj uniji (EU), a koje se navodno održavaju istovremeno. Kadrovi prikazuju rusku vojnu postavku koja djeluje unificirano i disciplinovano, dok se na videu koji prikazuje vojnu paradu u EU vide LGBTIQ obilježja.

Parada u Rusiji i u evropskoj uniji… 09 May 2023

Iako autori objava ne navode direktno, cilj upoređivanja ta dva videa je plasiranje dobro poznatog anti-LGBTIQ i anti-EU narativa. (1, 2, 3

Tačno je da je na snimku prikazana vojna parada u Rusiji koja je tradicionalno održana na Crvenom trgu u Moskvi, 9. maja, a povodom Dana pobjede nad fašizmom. 

Međutim, nije tačno da drugi video snimak prikazuje vojnu paradu u EU, niti da je zabilježen istog dana, već je riječ o Paradi ponosa koja je održana u Stokholmu 2022. godine.  

Na Ju Tjubu je dostupan video sa najistaknutijim trenucima tokom parade ponosa, gdje se vidi kamion na kom su ukrcani ljudi u vojnim uniformama. 

Švedske oružane snage su podržale Paradu ponosa 2022. godine i prije samog događaja sproveli javnu kampanju podrške. 

Zbog činjenice da je video prikazan u pogrešnom kontekstu, objave na Fejsbuku ocjenjujemo kao lažnu vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article