Manipulacije u svrhu infodemije: Gejtsove izjave opet izvukli iz konteksta

1421

Ime Bil Gejtsa veže se za gotovo svaku teoriju zavjere, koja se u doba koronavirusa plasira na društvenim mrežama. Jedni ga označavaju kao tvorca virusa, drugi kao osobu koja u svakom globalnom problemu vidi korist, dok treći smatraju da sa nekolicinom moćnika, čitavom čovječanstvu kreira životne tokove.

Kada se Gejtsovoj biografiji i nespornoj moći, u pogrešno vrijeme pripiše bombastična izjava, viralni efekat na Fejsbuku je zagarantovan.

Fejsbukom se dijeli fotografija slika Bil Gejtsa koju prati sledeći tekst:

Navedeno je i da je Bil Gejts ovo izjavio u Kanadi 2015. godine.

Ovu objavu je još u novembru kada je prvi put počela da se dijeli društvenim mrežama raskrinkao Rojters. Prije nekoliko mjeseci mrežama se dijelila naslovnica novine  The Suvereign Independent iz juna 2011. koja se sastoji od mišljenja o poznatim teorijama zavjere. Na naslovnoj strani se upravo nalazio ovaj citat pripisan Gejtsu.

Objava se ponovo dijeli društvenim mrežama nevjerovatnom brzinom, a analizirajući komentare, dolazimo do zaključka da korisnici mreža citat sada povezuju sa vakcinacijom protiv COVID-19 koja je u toku.

AFP piše da Bil Gejts jeste govorio na TED konferenciji u Vankuveru u martu 2015. Međutim, govor je bio o nespremnosti svijeta za sledeću epidemiju nakon, epidemije ebole 2014. godine. Osmominutno obraćanje ne sadrži citat naveden u Fejsbuk objavama.

Takođe kolege iz AFP-a su provjerile Gejtsove govore postavljene na internet stranici Fondacije Bil i Melinda Gejts i pronašli dva govora iz 2015: jedan o vakcinama u Berlinu 27. januara, kada se obratio donatorskoj konferenciji za GAVI, međunarodni savez za vakcine; i drugi u Sijetlu 7. oktobra, o nastavnicima i obrazovanju. Citat se ne nalazi ni u jednom od tih govora.

U Rojtersovoj analizi objašnjeno da se više puta manipulisalo Gejtsovim izjavama na TED konferencijama i da je u čitavoj priči najbitnije naglasiti da je citat o depopulaciji Zemlje  izvađen iz konteksta. Manipulisalo se govorom koji je održao 2010. Godine.

Gejts je tokom TED-ovog razgovora 2010. godine o smanjenju svjetske emisije ugljenika na nulu i nije sugerisao da svjetsku populaciju treba ubiti pomoću vakcina. U stvari, njegov stav je potpuno suprotan.

Ovu objavu ocijenili smo kao manipulaciju činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

In this article