Testiranjem na kovid u mozak se ne ubrizgavaju “morgeloni”

Više od godinu dana nakon pojave koronavirusa, teoretičari zavjere svakodnevno imaju da podijele neko novo “otkriće”. Tako se iz dana u dan smijenjuju uglavnom netačne i neprovjerene informacije o tome da virus nije izolovan, da ne postoji, da su vakcine namijenjene istrijebljenju populacije, a testovi šarena laža koja ima za cilj da pomogne masovnom uništenju …

957

Više od godinu dana nakon pojave koronavirusa, teoretičari zavjere svakodnevno imaju da podijele neko novo “otkriće”. Tako se iz dana u dan smijenjuju uglavnom netačne i neprovjerene informacije o tome da virus nije izolovan, da ne postoji, da su vakcine namijenjene istrijebljenju populacije, a testovi šarena laža koja ima za cilj da pomogne masovnom uništenju ljudske vrste.

Jedna od takvih objava intenzivno se dijeli na Fejsbuku. U njoj se tvrdi da PCR testiranjem pristaje na nanotehnologiju i ubrizgavanje “morgelona”-Nikada nemojte dobiti kovid test bez obzira šta samo kažete da ne pristajete, to je nanotehnologija / morgeloni. Zbog toga su ga gurali tako daleko prema vašem nosu. Ispod na profilu imate video o mikro čipovima !!! – navodi se u objavi.

U videu koji prati objavu je snimak uzimanja brisa iz nosa žene, koji je ženi očigledno neprijatan ili bolan.

Pretražujući kakve veze imaju PCR testiranje i nanotehnologija i šta su uopšte “morgeloni”, tim Raskrinkavanja je utvrdio da je ovo još jedna od uvezenih teorija zavjere.

Rojtersovi faktčekeri su ranije ove godine analizirali video koji je sadržao netačne tvrdnje da se putem PCR testiranja “stavljaju nanočestice u glavu”, te da brisevi iz nosa koji se koriste za testove COVID-19 sadrže vlakna Morgelonove bolesti.

Prema objašnjenju na sajtu Nacionalne inicijativa za nanotehnologiju (NNI), istraživačke inicijative Vlade SAD, nanonauka i nanotehnologija predstavljaju proučavanje i primjenu izuzetno malih stvari i mogu se koristiti u naučnim oblastima, kao što su hemija, biologija, fizika, nauka o materijalima i inženjerstvo.

Ipak, nanočestice, koje koristi nanotehnologija su mikroskopske čestice veličine manje od 100 nm u jednoj dimenziji i nijesu vidljive u normalnim uslovima.

Kad je u pitanju Margelonova bolest, Rojters navodi da su neki ljekari bolest opisali kao zabludu, dok neka istraživanja sugerišu da neki pacijenti mogu patiti od stvarnih infekcija

Prema pojašnjenju Mayo clinic, Morgelonova bolest je još uvijek nedokazano stanje kože u kojem oboljeli navode da se vlakna ili druge čestice oslobađaju iz čireva na tijelu.

Na sajtu Wiley Online Library navodi se da je Morgelonova bolest, obrazac dermatoloških simptoma koji je vrlo sličan, ako ne i identičan, deluzijama parazitoze.

Ipak, tvrdnje da su vlakna uklonjena sa oboljelih od Morgelonsove bolesti „žive“ nanočestice, ili da su isti materijal koji se koristi prilikom testiranja na kovid su neosnovani.Prisustvo nanočestica ne može se direktno vidjeti golim okom. Materijal koji se koristi u brisevima koji se koriste za testiranje na COVID-19 savjetuje se da bude sintetički materijal, a ne pamuk i da nije „živ“. Morgelonova bolest je nedokazano stanje i sva svojstva vlakana uzrokovana bolešću su teoretska – zaključuje Rojters.

Ovu tvrdnju potvrdio je u nedavnom istraživanju i Asošiejted pres, navodeći da tvdnja da testovi sadrže vlakna Morgelonove bolesti netačna.– Ništa nema naučnog smisla u vezi sa onim što se navodi, rekao je dr Steven R. Feldman, profesor dermatologije na Medicinskom fakultetu Vake Forest za AP.

-Zbog niza netačnih podataka koji su navedeni u objavi, ona dobija ocjenu “teorija zavjere”

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Viralne objave: Teorija zavjere

Autor:

Darvin Murić

Objavljeno:

12/03/2021

Ocjena:

Raskrinkano, Teorija zavjere
In this article