Manipulativno izmontiran sadržaj kojim se želi obesmisliti vakcinacija

957

I dok vakcinacija i promovisanje vakcine uzimaju sve više maha, dezinformatori na društvenim mrežama sve se više trude da manipulacijama nanesu štetu kampanjama čiji je cilj što veća imunizacija društva.

Primjer za to je i video materijal koji je podijeljen na profilu poznate antivakserke, operske pjevačice, Marije Stojaković a na kojem se vidi da je normalna kampanja u kojoj poznate ličnosti u Srbiji, građane pozivaju da se vakcinišu, zlonamjerno izmontirana.

Naime u snimku imunizaciju promovišu paraolimpijac Željko Dimitrijević, selektor vaterpolo reprezentacije Srbije Dejan Udovičić, episkop šabački Lavrentije te glumci Svetislav Goncić i Seka Sabljić, a između njih su montirani naslovi:

.. a “ubačen” je i govor Bila Gejtsa iz 2015. godine, koji se od početka pandemije koronavirusa, konstantno izvlači iz konteksta.

Sporni sadržaj, na Fejsbuku je okačen uz poruku da je ovo

Krenimo redom- Nije tačno da je Srbija uopšte učestvovala u trećoj fazi kliničkih ispitivanja  kineske vakcine, i ovim postom korisnici Fejsbuka su dovedeni u zabludu.

Istina je da je kineska kompanija CNBG (China National Biotech Group) još u  septembru prošle godine, saopštila, da su Srbija i Pakistan pristali da učestvuju u trećoj fazi kliničkih ispitivanja za njihovu vakcinu protiv Covid-19, proizvođača, a petog dana u tom mjesecu vijest je objavio i Rojters.

Istog dana ministar zdravlja u Vladi Srbije, Zlatibor Lončar izjavio  je da nisu ispunjeni uslovi da se kineska vakcina testira u Srbiji.

Kolege iz Raskrinkavanje.ba su objavile da je tada Lončar za televiziju Pink kazao da će Ministarstvo obavijestiti građane kada vakcina „dođe do određene faze i do zahteva da se u Srbiji testira“, ali i kada vakcina ispuni sve uslove u srpskoj Agenciji za ljekove.

Činjenica je da klinička ispitivanja kineskih vakcina protiv COVID-19 u Srbiji nijesu nikad započeta.

Prema podacima o zasijedanjima komisije za klinička ispitivanja Agencije za ljekove i medicinska  sredstva Srbije za septembar, oktobar i decembar 2020. te januar 2021. godine, nijedno kliničko ispitivanje vakcina protiv COVID-19 nije bilo predmet njihovog odlučivanja.

Takođe, još krajem prošle godine AstraZeneca je Rojtersu potvrdila da u razvijanju vakcine AZD1222 nijesu korišteni lanci ćelije MRC-5, odnosno ćelije iz pluća abortiranih fetusa.

Što se tiče ćelija fetusa koje se koriste u medicinske svrhe, Dr Dejvid Metjuz, koautor studije o vakcini objasnio je tada za Rojters da se mnoge vakcine za viruse prave od ćelija fetusa, ali od ćelija koje su izuzete iz fetusa abortiranih još šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka, a čije se ćelije gaje u laboratorijama širom svijeta još od tada.

Kada je riječ o Gejtsovoj izjavi koja je istrgnuta iz konteksta, AFP je objavio da Bil Gejts jeste govorio na TED konferenciji u Vankuveru u martu 2015., ali se izlaganje odnosilo na nespremnost svijeta za sledeću epidemiju nakon, epidemije ebole 2014.godine, a ne na aktuelnu pandemiju koronavirusa.

Naša platforma je ranije pojedinačno raskrinkala sve ove objave pa uzimajući u obzir način na koji je plasiran sporni video snimak, ocjenjujemo ga kao manipulisanje činjenicama.

Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Viralne objave: Manipulisanje činjenicama