Španci ne nose maske tokom plivanja u moru

2379

Nošenje zaštitnih maski za lice jedan je od glavnih vidova borbe protiv transmisije COVID-19 virusa, po preporukama i obavezama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i zdravstvenih vlasti širom svijeta.

U najvećem dijelu planete važi pravilo da je nošenje maski obavezno u zatvorenom prostoru, a u pojedinim zemljama, koje su naročito pogođene kovidom, građani masku moraju nositi i na otvorenom.

Primjer za to je između ostalog i Španija, a o ovoj temi pisali su pojedini domaći portali, kao i korisnici društvenih mreža.

Slične navode imamo priliku da pročitamo i na Fejsbuku.

Španija je uslijed složene epidemiološke situacije i velikog broja zaraženih krajem marta i početkom aprila uvela niz novih mjera, a neke od njih tiču se i pravila oko nošenja maski.

Ova odluka izazvala je dosta kontroverzi jer se ljudima nije svidjela ideja o nošenju maske na plaži. Zbog svega toga pobunili su se turistički radnici koji su ocjenili da se na ovaj način plaže pretvaraju u bolnice. Ishod svega ovoga bio je taj da su zdravstvene vlasti u Španiji brzo reagovale i saopštile revidirane mjere.

Da maske u moru a u nekim situacijama i na otvorenom, nisu obavezne, potvrđuje i čuveni britanski magazin The Guardian, uz prenošenje saopštenja ministarstva zdravlja u kojem se napominje da u mjerama donešenim 31. marta nijednom nije rečeno da se maske moraju nositi tokom plivanja.

Imajući u vidu da ni u jednom trenutnu zdravstvene vlasti Španije nisu propisale obavezno nošenje maski prilikom kupanja u moru, kao i to da su donijeli odluku o popuštanju mjera koje se tiču nošenja maski na plažama i na otvorenom, navode sa portala Srbin-info i Fejsbuka u kojima se tvrdi da su maske obavezne prilikom kupanja u moru, ocjenjujemo kao dezinformacije.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Srbin.info: Dezinformacija Viralne objave: Dezinformacija