Objavljivanje spiskova lica koja pružaju podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi je poslužilo za novu vrstu medijskih manipulacija.

Portal In4s objavio je 03.07. tekst sa naslovom

I VOJSKA stala uz svoj narod: Preko 120 vojnika i oficira podržalo SPC!

Ovu informaciju prenijeli su i portali: Kurir, Novosti, Sputnik, B92, Katera, BL portal, ATV, Pravda, Alo, Informer, NezavisneSrbija danas, Pink, Srbin info.

Ilustracija: CDM

U tekstu In4s-a se navodi:

Pismo i spisak podrške profesionalnih vojnih lica, civilnih lica na službi u VCG, vojnika po ugovoru i penzionisanih vojnih lica, koji izražavaju podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi na očuvanju imovinskih i istorijskih prava na teritoriji Crne Gore, potpisalo je za sada njih 123. i spisak nije konačan!

In4s je objavio spisak lica uz naznaku njihovih činova, ali bez informacija o tome ko su među potpisnicima aktivni pripadnici Vojske Crne Gore.

Na Facebook stranici Marko Milačić – Prava Crna Gora pronašli smo spisak sa više informacija o potpisnicima, iz kog se vidi da su na spisku najzastupljenija penzionisana vojna lica i lica kojima je prestao radni odnos u Vojsci Crne Gore.

Screenshot: Dio spiska

Raskrinkavanje je kontaktiralo Ministarstvo odbrane i od njih smo dobili sljedeće podatke:

‘’Obavještavamo vas da se na spisku nalazi 25 zaposlenih u Vojsci Crne Gore. Od toga, šest je oficira, 15 podoficira i četiri vojnika po ugovoru. Njihova imena navedena su u javno objavljenom spisku.’’

Budući da je u naslovu i članku portala In4s, koji su prenijeli i drugi mediji, sakrivena informacija da većina potpisnika podrške nijesu aktivni pripadnici Vojske Crne Gore, te je lista na kojoj su većina potpisnika penzioneri predstavljena kao podrška Vojske Crne Gore Srpskoj pravoslavnoj crkvi, ove objave ocjenjujemo kao manipulaciju činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

IN4s: Manipulisanje činjenicama | Novosti: Manipulisanje činjenicama | Sputnik: Manipulisanje činjenicama | B92: Manipulisanje činjenicama | Katera: Manipulisanje činjenicama | BL Portal: Manipulisanje činjenicama | ATV: Manipulisanje činjenicama | Pravda: Manipulisanje činjenicama | Alo: Manipulisanje činjenicama | Informer: Manipulisanje činjenicama | Nezavisne novine: Manipulisanje činjenicama | Srbija danas: Manipulisanje činjenicama | Srbin.info: Manipulisanje činjenicama

Edit: 4.5.2023.

Portal Kurir.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.