Američki Institut za zdravlje nije objavio da se pandemijom manipuliše

1626
manipulisanje-pandemijom

Facebookom se dijeli objava koja upućuje na tekst američkog neurohirurga Rasela Blejloka kojim on, kako piše na Facebooku, “razotkriva pLandemijsku agendu do srži”, odnosno da se pandemijom manipuliše. Kao dokaz za tačnost i legitimitet njegovih tvrdnji navodi se podatak da je tekst objavljen na sajtu američkog Instituta za javno zdravlje (NIH). Uz uputstvo kako doći do teksta, u postu se navodi:

“Uvjerite se da nijesmo ni mi a ni doktor Rasel Blejlok antivakseri već savjesni ljudi koji su govorili istinu dok su oni za koje ste mislili da pričaju istinu zapravo čitavo vrijeme lagali.”

O čemu se zapravo radi i otkud tekst, kojim autor, između ostalog, tvrdi da se pandemijom COVID-19 manipuliše, na sajtu američkog Instituta za javno zdravlje?

Ovaj članak se zapravo nalazi u bazi članaka objavljenih na sajtu Surgical Neurology International (SNI), koji predstavlja online časopis dostupan svim neurohirurzima i koji objavljuje razne radove iz oblasti neurohirurgije, uključujući i autorske tekstove i komentare o različitim medicinskim kontroverzama, principima medicinske i neurohirurške prakse, politici, etici, nauci… Na sajtu SNI piše da se svi radovi koje objavljuju mogu pretražiti i putem baze podataka PubMed-a, medicinske biblioteke koju administrira NIH.

Upravo je to razlog zbog kojeg se i ovaj članak povezan sa pandemijom može pronaći na sajtu NIH-a, jer se, kao i svi ostali članci objavljeni na SNI sajtu, nalazi u bazi PubMed-a.

Ovo, svakako, ne znači da je NIH objavio ovaj članak niti da podržava stavove iznesene u njemu. Čak se u okviru članka, kada mu se pristupi preko PubMed-a, nalazi disklejmer, odnosno izjava o odgovornosti, kojom se napominje da PubMed nije izdavač, već da prikuplja, indeksira i arhivira naučnu literaturu koju su objavile druge organizacije. Dodaje se i da samo prisustvo bilo kog članka, knjige ili dokumenta u bazi podataka ne implicira podršku ili saglasnost Instituta za javno zdravlje ili američke Vlade sa sadržajem članka.

Iz NIH-a su, na upit Full Fact, potvrdili da članak nijesu oni finansirali, odnosno podržali.

Autor ovog članka je penzionisani neurohirurg, koji je i ranije kroz svoje radove podržavao teoriju o vezi između vakcinacije u djetinjstvu i autizma, a izražavao je i podršku chemtrail-u, odnosno teoriji zavjere prema kojoj neki avioni izbacuju nepoznate čestice ili hemikalije prilikom ljeta i tako ostavljaju trag na nebu.

Ovu objavu ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

In this article