Manipulacija nepovezanim slučajevima majmunskih boginja

1490
slucaj-majmunskih boginja

U Srbiji je registrovan prvi slučaj majmunskih boginja. Vijest se pojavila 17. juna.

13 dana ranije, u Prištini je hospitalizovan pacijent, za kojeg se posumnjalo da ima simptome. Portal Nova.rs objavio je obje vijesti. Korisnici društvenih mreža nijesu bili lijeni i veoma brzo su krenuli da konstruišu povezanost dva slučaja.

Na jednoj stranici objavljen je post u kome se, između ostalog, kaže:

Isti čovek je zaražen 4 i 17 juna. Šta kaže “struka”?

Autor posta, izgleda, nalazi da su dvije fotografije koje prate tekstove vezane za slučajeve u Prištini i Beogradu identične. Ono što propušta da primijeti je da je na portalu Nova.rs jasno naznačeno da je fotografija preuzeta sa popularnog sajta za ilustracije i fotografije – Shutterstock, a koji većina medija koristi.

U Beogradu jeste registrovan prvi slučaj majmunskih boginja. Navodi se da se radi o importovanom slučaju, te da je pacijent došao iz inostranstva. RTS piše da je stigao iz Njemačke.

13 dana ranije, na infektivnu kliniku u Prištini, primljen je pacijent sa simptomima majmunskih boginja. Riječ je o 69-godišnjem muškarcu iz opštine Dragaš. On je izolovan i uzet mu je uzorak koji je poslat na pretrage u laboratoriju SZO-a u Holandiji.

15. juna kosovsko ministarstvo zdravlja na Fejsbuku je objavilo da su rezultati pokazali da je pacijent negativan na novi virus.

Dakle, isti čovjek svakako nije zaražen u dva grada, u roku od 13 dana, kao što se cinično tvrdi u spornom postu, niti tako nešto piše na sajtu Nova.rs.

Kako se virus majmunskih boginja iznenada pojavio van teritorije Afrike, do sada smo imali priliku da više puta čitamo o teorijama zavjere, kojima smo se i bavili.

Prema podacima SZO-a, do sada je prijavljeno preko dvije hiljade slučajeva u više od 40 zemalja.

Ova objava dobija ocjenu – dezinformacija.

Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article