Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost, Đozep Borelj govorio je o situaciji na Bliskom istoku, iranskom napadu na Izrael, Gazi, a dobio je i pitanje vezano za Ukrajinu.  

Regionalni mediji su, očigledno, pogrešno shvatili jedan dio njegovog izlaganja i plasirali naslov: (arhivirano ovdje) 

BORELJ PRIZNAO DA JE EU Izrael bitniji od Ukrajine 

U samom tekstu se ne navodi da je Borelj išta slično rekao, već se navode isječci iz njegovog govora, koji je dostupan i na sajtu Evropske unije. Borelj je dobio pitanje:  

“Kada je bilo razgovora o podršci zapadnog saveza Izraelu tokom napada ovog vikenda, da li se danas na isti način razgovaralo o zahtjevu ukrajinskog predsjednika [Volodimira Zelenskog] da se podrži Ukrajina? Mislim, na obaranje dronova i projektila. Kakvo je Vaše lično mišljenje o tome, ako ga imate?” 

Borelj je odgovorio: 

“… postoje stvari koje se ne mogu porediti. Izrael ima gvozdenu kupolu, čeličnu kupolu koja štiti njegov vazdušni prostor za koji su bile potrebne godine i godine da se izgradi i ima veoma visoku cijenu. Čak i da smo imali novac u kutiji, ne bi mogao da se izgradi za jednu noć. Drugo, iranski napadi su nadlijetali vazdušne baze vojski Francuske, Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva i Jordana. Prešli su preko njihovih baza, koji su takođe djelovali u samoodbrani. Tako nešto se ne dešava u Ukrajini. Nema vazdušnih baza Ujedinjenog Kraljevstva ili Sjedinjenih Država, a još manje Jordana, naravno, na teritoriji Ukrajine ili na teritoriji [na] kojoj prelijeću ruske rakete. Dakle, ne može se dati isti odgovor jer okolnosti nijesu iste. Ali rekavši to: naravno, isporuka PVO Ukrajini mora biti ubrzana i ojačana.” 

Dakle, ni u jednom momentu visoki predstavnik EU nije “priznao da je Izrael bitniji od Ukrajine”.  
 
Ova objava dobija ocjenu – manipulisanje činjenicama.  

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica. 

In this article