Kapetan broda koji se sudario sa mostom u Baltimoru nije državljanin Ukrajine 

201

Nakon nedavnog tragičnog incidenta u Baltimoru, gdje je kontejnerski brod Dali udario u most Frensis Skot Ki, došlo je do širenja dezinformacija o nacionalnosti kapetana broda koji je bio na čelu tokom nesreće. Naime, odmah nakon nesreće, na nekim portalima, kao i postovima na društvenim mrežama objavljena je tvrdnja da je kapetan broda bio Ukrajinac, bazirana na podijeljenom skrinšotu njegovog profesionalnog profila na internetu.  

“Kapetan kontejnerskog broda koji se zabio u most u Baltimoru, blokirajući luku, državljanin je Ukrajine” 

Postovi na društvenim mrežama su brzo širili tvrdnje o Ukrajincu kao kapetanu, često dovodeći u pitanje njegovu ulogu u incidentu, posebno u kontekstu geopolitičkih sukoba. Međutim, istraga i zvanične informacije otkrivaju drugačiju sliku. 

Prvi demant tvrdnje da je kapetan Ukrajinac, stigao je od kompanije Synergy Marine Group, koja upravlja brodom Dali, a koja je potvrdila u svojim saopštenjima o incidentu da su svi članovi posade bili Indijci, dok su u trenutku nesreće brodom upravljala dva stručna pilota iz Baltimora, oba državljani SAD. 

uklonjen sa veb stranice nakon rušenja mosta i sada se vidi samo profil jednog čovjeka, onog koji je bio prvi po redu na toj stranici, skrinšotovi (slika 1 i 2) njegovog profila, prije nego što je uklonjen sa sajta Baltic Shipping, ukazuju na to da je Ukrajinac bio kapetan broda Dali samo u periodu od 19. marta 2016. do 27. jula 2016. godine. 

Osim toga, Guverner Merilenda, Ves Mur, izjavio je na konferenciji za novinare da preliminarna istraga ukazuje na to da se radi o nesreći, te dodao da trenutno nema kredibilnih dokaza koji bi potvrdili mogućnost terorizma. Mur je proglasio vanredno stanje, ističući da je teretni brod prijavio problem sa strujom prije nego što je udario u most, naglašavajući da nisu bili prisutni strukturni problemi na samom mostu. Takođe, Mur je istakao da je poziv u pomoć sa broda omogućio vlastima da preduzmu mjere i zaustave saobraćaj na mostu prije nego što je došlo do sudara. 

Predsjednik SAD Džo Bajden, u svom kratkom izlaganju povodom nesreće, ponovio je izjave lokalnih zvaničnika da urušavanje mosta nije bilo namjerno izazvano. On je istakao da su vlasti hitno reagovale nakon što su primile SOS poziv sa broda koji je izgubio kontrolu, zatvarajući most kako bi se spriječio potencijalno veći broj žrtava. Bajden je naglasio da su operacije spasavanja i potrage prioritet, te da je saobraćaj u luci privremeno obustavljen. Dodao je da je vojska prisutna na terenu i da će pomoći u raščišćavanju ruševina mosta. Istovremeno je istakao značaj luke u Baltimoru kao jedne od najprometnijih u SAD-u, posebno za transport automobile ( 2 ). 

Rušenje mosta Frensis Skot Ki ima ozbiljne posljedice po logistiku i saobraćaj u regionu, s obzirom na značaj mosta za transport u Baltimoru. Luka Baltimor, jedna od najvećih u Sjedinjenim Državama, suočava se sa blokadom zbog rušenja mosta, što će zahtijevati temeljne promjene u logistici i planiranju novih infrastrukturnih rešenja. 

Nadamo se da će tačne informacije pomoći u suzbijanju širenja dezinformacija i obezbijediti transparentnost u vezi sa ovim tragičnim događajem. 

Ovoj objavi dajemo ocjenu – lažna vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article